Dům umění představuje tvorbu úspěšných slovinských architektů

Slovinský architektonický ateliér OFIS Arhitekti Ljubljana, který sklízí významná ocenění v mezinárodních soutěžích, představuje v Ostravě své projekty. Výstava v Galerii výtvarného umění v Ostravě se jmenuje Inspirující limity.

Dva mladí slovinští architekti vybudovali špičkový ateliér během šesti let. Jejich předností je, že dokážou vytvořit výjimečné věci i ve skromných podmínkách.

„To, co tady vidíme na výstavě na fotografiích, to nejsou hotely, to nejsou výletní domy na Riviéře, to jsou skutečné sociální domy, které jsou nádherně udělané. Ekonomické omezující podmínky, ze kterých autoři vycházejí, berou jako výzvu. Dokážou investorovi i sobě, že za málo peněz je možné udělat hodně muziky,“ uvádí kurátor výstavy Tadeáš Goryczka.

Na přípravě výstavy se podílel slovenský architekt působící v Brně Rastislav Udžan. 

„Po změně politického režimu dospěla tvorba slovinských architektů k určitému přerodu. Začali na stejné startovní čáře jako Češi a Slováci, ale laťku rychle zvedli a dostali se ve kvalitě architektury na evorpskou i světovou úroveň,“ tvrdí Udžan.

Od levného bydlení se postupně dostali i k velkým veřejným budovám jako jsou třeba fotbalové stadiony. Nebo k luxusním soukromým vilám.

„Úspěch OFIS Arhitekti je především za talentem Špely Videčníka a Roka Omána, kteří se už ve druhém ročníku vysokoškolského studia dali dohromady a začali spolu tvořit. Ještě nedokončili studium a jejich první zakázka dospěla k realizaci. Pak už to s nimi šlo,“ dodává Udžan.

Slovinec Rok Omán přijel do Ostravy poprvé. Před vernisáží si ji stačil trochu prohlédnout jen z auta.

„Ostrava je průmyslové město jako každé jiné. Co mne teď zajímá, je to, co budete dělat se všemi těmi průmyslovými komplexy a památkami, jestli je opravíte tak, aby zůstal zachován jejich duch,“ říká zakladatel ateliéru OFIS Arhitekti Rok Omán.

Architekti plánují také procházku po Ostravě, čeká je mimo jiné prohlídka Nové radnice a několika dalších budov centru.