Jáma 10 prezentuje nejnovější tvorbu malířky Kataríny Szanyi

Galerie Jáma 10, kterou vede skupina šesti výtvarných umělců z Ostravy, vystavuje nejnovější tvorbu ostravské malířky Kataríny Szanyi. Výstava se jmenuje Hluboko nad. Jáma 10 zahájila výstavní činnost nedávno a sídli naproti těžní věži Jindřich v Nádražní ulici. Sanyi je druhou autorkou, kterou uvádí.

Malířka původem z Košic, jejíž obrazy jsou například ve sbírkách Národní galerie Praha nebo v ostravském Domě umění, zvolila tentokrát expresivní způsob malby. Kombinuje ho s křehkými figurálními šablonami.

„Používám takovou říženou náhodu. Rozlívám barvu na plátno a vytvářím si abstraktní podklady, do kterých pak umísťuji různé figurální kompozice,“ vysvětluje Szanyi.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Na devadesáti procentech vystavených obrazů jsou dětské figury. Modelkou byla malířce její dcera.

„Nejde mi o to prezentovat její podobu, dítě není na první pohled někdy ani rozeznatelné. Na obrazech zvláštně levituje, bdí nebo spí, divák se vnořuje do toho prostoru, který je chvílemi jako vodopád, hvězdná obloha, okvětí,“ dodává malířka.

Jáma 10 navazuje na tradici stejnojmenné galerie založené v roce 1998. Provozuje ji občanské sdružení s názvem Jámamichal složené ze šesti malířů ve věku 25 až 50 let. Předtím organizovali výstavy mimo jiné v dole Michal.

„Je to trochu nepřehledná situace, ale i Ostrava má tradici v nepřehledném množství různých jam čili dolů. I my jsme zůstali věrni tomu názvosloví, abychom udrželi genius loci a převedli ho na výtvarné umění, které by mělo taky mít takovou šťávu,“ říká performer, malíř a učitel Jiří Surůvka, který patří k členům sdružení provozující Jámu 10.

Sdružení má ambici vytvořit jakousi spolkovou galerii, která bude prezentovat talentované umělce různého věku i kariéry. A plánuje představit i zajímavé zahraniční autory.

Vydáno pod