Fanoušci Komety strávili ve frontě den a noc

Brno - První finálový zápas brněnské Komety před brněnským publikem po 41 letech si nechtějí nechat ujít fanoušci, kteří zaujali místo ve frontě na vstupenky už včera ráno. Vybaveni stolkem, křesílky a společenskými hrami zaujali první místo ve frontě před pokladnami už v 7 hodin. Někteří si naplánovali spánek a vzali si s sebou karimatky a spacáky, jiní byli odhodlaní vydržet až do dnešního rána. Těm, kteří vydrželi se to vyplatilo

Někteří si museli vzít volno v práci, jiní jsou nezaměstnaní, všechny ale spojuje společná touha získat poslední volné vstupenky na páteční a sobotní utkání hokejové Komety v Brně. Kolik jich bude, to ale včera dopoledne nedokázal říci ani mluvčí Komety Jiří Pošvář. Do večera totiž mohli vstupenky kupovat majitelé permanentek. Zájemci o volný prodej mohli doufat, že na ně zbude alespoň tolik vstupenek jako při zápasu s Plzní – 150 na každý zápas. Určitě si ale budou muset připlatit. Na sezení vstupenka vyjde na 630–690 korun.

Fanoušci čekají na volné vstupenky (zdroj: ČT24)

Ze zájmu o zápasy v Brně těží překupníci. Před semifinále s Plzní se vyšplhala cena jedné vstupenky na sezení na 4000 korun, na finále se nyní na portálu Aukro pohybuje cena lístku kolem 2000, ale do skončení aukce ještě zbývá celý den. V dosavadním průběhu play-off bylo možné koupit ve volném prodeji až pět vstupenek na osobu, nyní vedení Komety rozhodlo snížit maximum na dva lístky.

140 vstupenek na každý zápas

Kolik vstupenek skutečně zbylo, zjistili fanoušci až po ukončení prodeje majitelům permanentek. Na místě jich celou noc čekalo čtyřicet pět. Každý z nich si přitom může koupit 2 vstupenky na každý ze dvou finálových zápasů, které se budou hrát zítra a v sobotu v Brně.

Na fanoušcích bylo dnes ráno cítit vyčerpání z dlouhého čekání. „Nevím, jestli bych do toho šel znovu,“ prozradil mladík čekající před pokladnou. Vzápětí jako by se probudil a dodává: „Asi ano, určitě!“ Někteří z čekajících připustili, že by pro příští ročník uvažovali o koupi permanentní vstupenky, aby podobné noci už nemuseli absolvovat. „Jestli ovšem nějaké zbudou,“ dodává skepticky jeden z nich.

I když je všude vidět, že lidi ve frontě zahřívaly nejen spacáky, ale i lahve s tvrdým alkoholem, je před zimním stadionem relativní klid. Únava po dlouhé noci je znát. Kolem sedmé hodiny dostane lidi ve frontě ze spacáku až politik, který vyměnil žlutou šálu za modrobílou a přijel fanouškům po ránu nabídnout čaj a koblihy. Na podobnou pomoc ale všichni nespoléhají. Je to patrné i z vůně kouře z přenosného grilu, na kterém si několik fanoušků připravuje snídaňový piknik.

Část noci s fanoušky strávila i redaktorka Barbora Lukšová

Je jedna hodina po půlnoci a fanoušci Komety čekají na lístky svého modrobílého klubu už 19 hodin. A jejich nadšení nepolevuje. Spíše naopak. Skupinka asi pěti desítek lidí, je už silně posilněna alkoholem a ztichlým prostranstvím před Kajot arénou se ozývají hokejové chorály. Ale i věštby o tom, jak páteční a sobotní zápas dopadne. „Pohár bude náš, my jsme nejlepší fanoušci a Kometa je nejlepší tým,“ usuzuje jeden z fandů a odbíhá k tramvajovému ostrůvku. Právě tamní keře  se v noci na čtvrtek hokejovým nadšencům tuze zalíbily. „Krásně to hoří,“ pochvaluje si kluk s 28 na zádech. Je totiž zima a tak před arénou, kde už v pátek večer vypukne bojovná atmosféra, hoří ohně.

I s kameramanem se blížíme k rozdováděnému hloučku ukořistit pár záběrů z modrobílého šílenství. „Pojď, ukážem ti náš komeťácký stan. To musíš vidět,“ láká mě jeden z čekajících. Jen tak tak se vykroutím z hokejové šály, kterou mě obvázal a utíkám do bezpečí ke kameramanovi. I on je však v obležení mladých, ale i letitých komeťaček.  „Něco uvidíš,“ vykřikuje jedna z žen a začíná si sundávat tričko. Na paži se jí objeví modročerné tetování s logem Komety. „Kometa, to je můj smysl života. Nejraději mám svého syna a pak hned Kometu,“ pouští se do vysvětlování své okrasy. Podobně svůj klub zbožňují i ostatní fandové a vybavení bednami piva jsou odhodlaní vydržet. „Na Kometu!“ zvedají láhve a družně si připijí až do rána.

Fanoušci strávili noc před stadionem (zdroj: ČT24)

Dobře organizovaná fronta

Fanoušci se ve frontě střídají, někteří si občas chodí odpočinout do aut, která mají v okolí zaparkována, jiní leží na lehátkách ve spacácích. V sedm hodin ráno jich na místě bylo asi 45. Vše je téměř dokonale zorganizované. Všichni, kdo se zařadili do fronty, dostali na ruku číslo, které určuje jejich pořadí. V deset hodin budou všichni seřazeni před bránou k pokladně. Na všechny, kdo přečkali noc, by se mělo dostat. A pak už jen jít si po vyčerpávajícím dni odpočinout, aby nabrali síly k zítřejšímu zpěvu chorálů, které mají jejich oblíbené družstvo dotlačit blíže k hokejovému titulu.

  • Tento fanoušek je čtvrtým v pořadí zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3473/347253.jpg
  • Fanoušci krátce po probuzení zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3473/347255.jpg
  • Fronta narostla už během dne zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3473/347254.jpg
  • Někteří strávili noc grilováním zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3473/347252.jpg