Budoucí automechanici soutěžili v Ostravě

Ostrava - Nejlepší studenti autoopravářských středoškolských oborů z celé republiky se sjeli do Ostravy-Vítkovic. Na Střední škole technické a dopravní bylo finále prestižní soutěže Automechanik a Autotronik Junior. Podobné akce pomáhají zvyšovat stále upadající zájem o technické obory.

Znalost, zručnost a rychlost – hlavní ukazatele úspěchu. Čtyřicet dva budoucích autoopravářů ze všech 14 krajů změřilo své síly. Seřizovali podvozek, vyměňovali brzdy nebo opravovali motor. „Hodnotí se tady jak správná diagnostika té závady, tak rychlost zjištění a používání správných dílenských přípravků,“ prozradil rozhodčí Ivo Návrat. Automechanici soutěžili už poosmnácté, autotronici, kteří se specializují na moderní technologie ve vozidlech, teprve podruhé. Do Moravskoslezského kraje zavítalo celorepublikové finále vůbec poprvé. „Soutěž dá vyniknout těm nejlepším a ti nejlepší, o ty je na trhu práce zájem,“ tvrdí profesní garant soutěže Lubomír Kroužílek.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

„V našem kraji je záměrně organizována celá řada takových akcí, abychom oživili zájem o technické obory,“ říká náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. O autoopravářské obory je zájem ještě velký, o další technické obory ale rok od roku upadá. Stejná soutěž probíhá paralelně i na Slovensku a už příští týden se pět nejlepších žáků z každé země utká v Bratislavě ve velkém česko-slovenském finále.