Ostrava ušetřila 200 milionů z evropských dotací, hned je investovala do dalších projektů

Ostrava - Z evropských peněz určených na rozvoj velkých měst se Ostravě podařilo ušetřit téměř dvě stě milionů korun. Město je ihned investovalo do jiných staveb, na které mu původně peníze nezbývaly. Nečekané úspory vysvětluje primátor Petr Kajnar snahou stavebních firem získat zakázku i za cenu nulového zisku.

Na úpravy Komenského sadů v centru města vydá Ostrava ani ne polovinu z původně plánovaných peněz. Cenu o téměř 40 milionů korun nižší nabídla firma, která ve výběrovém řízení zvítězila. Podobně město ušetří na revitalizaci řeky Ostravice nebo na stavbě silnice k novému nákupnímu centru. „Stavební firmy, keré chtějí vyhrát, musí skutečně nabízet nízké ceny. Myslím, že příčina je v nedostatku stavebních zakázek a stavební firmy mnohdy soutěží, aniž by z toho měly zisk,“ říká primátor Ostravy Petr Kajnar.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Město tak nečekaně získalo 165 milionů korun. Ihned je investovalo do staveb a úprav silnic ve Slezské Ostravě, Vítkovicích a centru města. Ostrava očekává, že se jí podaří ušetřit také na dalších projektech. Mohlo by to být i víc než 200 milionů korun. Šanci na dotaci tak má např. výukové centrum pro chirurgy, které by chtěla vybudovat ostravská fakultní nemocnice. „Vycvičili bychom chirurgy k akutním úrazovým stavům. A samozřejmě medici by se učili operovat a měli by on-line přenos z operačních sálů a mohli by asistovat,“ prozradil primář Traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava Leopold Pleva. Město se chystá evropské peníze beze zbytku vyčerpat. Poslední žádosti o dotace by tak muselo podat příští rok v prosinci.