Jacoby: S metodami hackerů nesouhlasím

Praha - Pro některé nebezpeční teroristé, pro jiné zase ochránci svobody. Hackerská skupina Anonymous provokuje vlády, veřejné instituce i soukromé firmy po celém světě. Spolu s návrhem smlouvy ACTA vyšli bojovníci do kybernetických ulic protestovat proti Orwellovskému scénáři vševidoucího Velkého bratra. Je tato hrozba ovšem reálná? Nepředstavují proroci generace Y spíše nebezpečí pro veřejnost? I o tom přišel do pořadu Hyde Park ČT24 diskutovat odborník na kybernetickou bezpečnost David Jacoby.

„Motivace hackerů bývají různé. Dříve šlo častěji o pouhou hru, dnes se ovšem hackeři čím dál častěji snaží něčeho dosáhnout, něco deklarovat. Příkladem jsou právě političtí aktivisté Anonymous,“ tvrdí věděc. Jejich cíle jsou dle Jacobyho legitimní, nelíbí se mu ovšem způsob jejich dosahování. „Útoky na kohokoliv nejsou správné a je oprávněné, že demokratické režimy proti nim vystupují,“ řekl.

Politici by se ovšem neměli pokoušet nové technologie celkově kontrolovat. „Právo na informace máme všichni. Společnost sice může nasadit určitá pravidla, prakticky by ovšem lidé měli dělat, co chtějí,“ tvrdí. Technologie nejsou apriori špatné, nebezpečné je dle něj akorát to, jak s nimi nakládáme.

David Jacoby: Technologie se vyvíjí tak rychle, že je možné, že nějaká pohroma nastane. Nejde ovšem jen o technologie, spíše o nové myšlení lidí, které vývoj přináší. Už teď jsme svědky velkých škod, které útoky přivodily.

Odpovědnost však dle Jacobyho nakonec vždy neseme sami za sebe. „Technologie nám nabízejí možnosti, dávají nám na výběr. Je už ovšem na nás, co jim dovolíme. Facebook či Twitter si můžeme nastavit dle sebe, chytré telefony nám významně ulehčují život. Samozřejmě s rozrůstáním nových technologií se zvyšuje i počet hrozeb, které v sobě nesou.“ Příkladem může být jejich zneužití, například při bankovních převodech. Hrozby, jako jsou trojské koně, dle vědce opravdu existují, i zde jde ovšem o sociální zločin, pouze v novém hávu. „Není to důvod technologie nepoužívat,“ dodává.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)