Správci Dolu Michal připravili pro návštěvníky další zajímavosti

Ostrava - Národní kulturní památka Důl Michal zahajuje turistickou sezónu řadou novinek. Prohlídkovou trasu, která sleduje cestu horníka od příchodu na šichtu až k těžní jámě, rozšířili správci památky o známkovnu a kancelář pro elektroúdržbu. Přibyla také havířská hospoda U Cingra.

V padesátých let minulého století to byla ženská koupelna. Ženy tehdy pracovaly například v úpravně uhlí. Teď jsou vedle zažloutlých kachliček, které sahají až k vysokým oknůn, stoly a židle a mnoho historických dekorací včetně vozíku s uhlím nebo funkčního důlního telefonu.

„Právě jsme vytovřili jídelní lístek, jehož zvláštností je, že je v nářečí. Chtěli jsme tím dotvořit atmosféru tohoto místa,“ říká spoluautor originálního jídelníčku a vedoucí návštěvnického centra Dolu Michal Miloslav Rucki.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Hospoda je hned vedle vchodu a nové pokladny rozšířené o prodejnu suvenýrů, kde si zájemci mohou koupit kromě obvyklých „cetek“ třeba i starožitný kahan nebo měřící přístroj. Horníkova šichta ale nezačínala v hospodě, výčepy nikdy nebyly přímo na pracovišti. Jeho první kroky vedly do známkovny.

„Tady horníci po příchodu na šachtu nafasovali svou známku, která sloužila k evidenci horníka na dole,“ vypráví správce Dolu Michal Alexandr Zaspal. „Měli jsme štěstí, že se nám podařilo najít pamětnice, které pracovaly na dole Michal. A podle jejich vyprávění se pokoušíme dát tuto místnost do původního stavu,“ dodává.

Už během letošního roku bude prohlídka rozšířena o venkovní procházku, která povede i mimo areál, až k portálu bezmála sto let staré štoly.

„Štola je vodorovné důlní dílo. Tato spojovala areál dolu Michal s jámou Petr. Tudy bylo možné projít asi sedmdesát metrů dlouhou štolou,“ vysvětluje Zaspal.

Vedení Dolu Michal plánuje část štoly zpřístupnit. Dříve, asi koncem letošního roku, však budou moci zájemci vystoupit na dominantu Dolu Michal - těžní věž. Letos je to přesně sto let, co ji těžaři vztyčili. A právě začala její rekonstrukce.