Motory z německých stíhaček doplní expozici ve vojenském muzeu

Rebešovice – Pracovníci Moravského zemského muzea dnes v Rebešovicích na Brněnsku pomáhali nakládat vojenské artefakty. Do Orlických hor z Rebešovic zamířily dva letecké motory německých stíhaček Messerschmitt, jež byly sestřeleny nad Brnem zřejmě na konci druhé světové války. Nyní putují do připravované expozice ve Vojenském muzeu Králíky.

„Tento motor ze stíhačky Messerschmitt Bf 109 byl vykopán loni v srpnu v Telnicích, druhý pochází z Holásek, kde ho vykopali v roce 2010,“ popsal nálezy odborník z Moravského zemského muzea Vlastimil Schildberger. Německé letouny byly sestřeleny patrně sovětskými stíhači při závěrečných bojích o Brno. Dalším exponátem, který poputuje na sever republiky, je část německého tanku. „V dubnu 1945 se podařilo sovětským kozákům rozstřílet německou obrněnou kolonu a zničit několik německých tanků,“ dodal Schildberger. Artefakt byl nalezen v Brněnské přehradě v době, kdy byla nádrž kvůli čištění vypuštěna. 

Hovoří odborník z MZM Vlastimil Schildberger (zdroj: ČT24)

Exponáty míří do Vojenského muzea Králíky, kde vzniká expozice o leteckých soubojích v okolí Brna na konci druhé světové války. Pracovníci muzea by expozici chtěli otevřít začátkem prázdnin.  

Messerschmitt

Příběh firmy začíná v době, kdy roku 1927 vstoupil profesor Willy Messerschmitt do bavorské firmy Bayerische Flugzeugwerke a zasloužil se o sestavení vývojového týmu. Prosadil moderní koncept lehké konstrukce, která spočívala v nahrazení masivních částí kostry množstvím menších prvků, čímž se snížila hmotnost a zlepšila odolnost draku. Poprvé byla tato koncepce použita ve sportovním letadle Bf 108 Taifun.

Na základě výborných výsledků testů si německá Luftwaffe objednala v roce 1935 vývoj stíhacího letadla na stejném základu, čímž vznikl legendární Messerschmitt Bf 109. Od té doby se Messerschmitt stal oblíbencem nacistické strany jak pro svůj politický názor, tak pro i konstrukční schopnosti a také pro výhodné umístění továrny v jižním Německu, stranou od spolku leteckých továren na severním pobřeží. Během války byl Messerschmitt největším dodavatelem letadel pro německé letectvo.

Zdroj: Wikipedia

Vydáno pod