Dealerovi šalvěje divotvorné hrozí až pět let vězení

Ostrava - Ostravští policisté ukončili vyšetřování dealera halucinogenní šalvěje divotvorné. Drogu nabízel na internetu a během dvou let prodal šalvěj nejméně devadesáti zákazníkům z celé České republiky. Dealerovi hrozí až pět let vězení.

V Kanadě přes internet objednal, doma v Karviné pak halucinogenní šalvěj divotvornou nabalil do sáčků a přeposlal zákazníkům z celého Česka. Řeč je o 48letém dealerovi. Za jeden gram chtěl 250 korun. „Drogu jako takovou si může přes internet objednat kdokoliv, protože ta osoba, která prodává, samozřejmě nezkoumá, jestli ta osoba má nebo nemá 18 let,“ uvedl kriminalista Jiří Kopeček. Policisti na dealera přišli, když monitorovali internet. „Zajistili jsme 500 gramů rostlinné hmoty, podle vzhledu to byla šalvěj, ale nebyli jsme si jisti, takže jsme to poslali na expertízu,“ řekl Kopeček. Muž byl obviněn ze šíření toxikomanie a nedovoelné výroby omamných a psychotropních látek

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Šalvěj divotvorná se na seznam zakázaných drog dostala teprve loni v dubnu, do té doby byla legální. Hlavní rizika při kouření šalvěje divotvorné jsou podle toxikologů v obtížném odhadu množství této drogy. Při vysokých dávkách hrozí úrazy jako například pád z výšky. Halucinogenní šalvěj divotvorná má svůj původ v šamanských obřadech v Mexiku. V současné době patří i ve své mateřské zemi mezi zakázané drogy a legislativa ji zařadila mezi heroin a extázi.

Vydáno pod