Třinec hostil velmi netradiční olympiádu

Třinec - Závod ve výrobě píšťalek nebo závod v sádrování. Olympiádu s poměrně netradičními disciplínami uspořádala vůbec poprvé Střední odborná škola Třineckých železáren. Podpořit měla studium technických oborů. Zájem o ně dlouhodobě klesá.

Necelá čtvrthodina stačila čtrnáctiletému Honzovi Sýkorovi k vyrobení malé kovové píšťalky. Své kolo v jedné z olympijských disciplín tak s přehledem vyhrál. Kam půjde po dokončení základní školy, ještě neví. Jednou z možností je právě Střední odborná škola Třineckých železáren, kde se první roční zatím jen regionální olympiády konal.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Zájem o technické obory totiž v bývalém průmyslovém srdci republiky klesá. Průmyslové podniky v regionu přitom mají problém najít vyučené a zkušené zaměstnance už teď. Některé firmy si tak budoucí zaměstnance začaly vychovávat ve svých školách. „Máme letos přihlášených 400 žáků, což tady nikdy nebylo. Je to asi proto, že Třinecké železárny garantují našim studentům zaměstnání,“ říká ředitel Střední odborné školy Třineckých železáren Evžen Delong. Podle firem by měl s propagací učebních oborů pomoct stát, jinak za deset let hrozí, že si podniky budou muset pomoci zahraniční pracovní silou. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak jako první z mnoha kroků jak toho docílit podpořilo právě olympijské hry řemesel. Ve stejných disciplínách se zítra utkají i studenti středních škol a pořadatelé tvrdí, že ti nejlepší nebudou bojovat jen o medaile, ale možná taky o zajímavé pracovní nabídky.