Naučte se sbírat léčivé byliny!

Brno - Naučit lidi znovu sbírat léčivé byliny volně rostoucí v přírodě a prodejem produktů z nich si přivydělat. Takový je cíl mezinárodního projektu, do něhož se zapojila Mendelova univerzita v Brně. Práce na projektu byla zahájena před půl rokem a je určený zejména důchodcům a nezaměstnaným. Asi 80 zájemců má teď za sebou první část školení s odborníky.

Paní Ivana se o přírodní produkty zajímala vždycky. Když ale slyšela o školicím projektu univerzity, rozhodla se naučit se víc. „Chci sbírat pro vlastní potřebu a snad někdy v důchodu bych si vařila bylinné čaje pro sebe a své známé,“ říká Ivana Jakrlová.

Za sebou má teď prvních pět lekcí a při procházkách po lese si je tak jistější, po jaké rostlince sáhnout. Třeba medvědí česnek je teď na jaře ideální bylinkou pro nastartování organismu po zimě.

„Na seminářích jsme probrali zhruba šest druhů. Lidé se naučili, jak se rostlina pozná, kam  patří botanicky, kde se může sbírat a co se z ní dá dělat,“ vrací se k seminářům Blanka Kocourková z Mendelovy univerzity.

Celý projekt potrvá tři roky. V dalších lekcích se asi osmdesátka zájemců naučí také to, jak při sběru dodržovat zákony a jaké je třeba znát hygienické normy při zpracování bylinek. Pomocnou ruku projektu podala i Agrární komora. Až se lidé zapojení do projektu naučí sami bylinné produkty vyrobit, budou mít pro své výrobky vyčleněné místo na farmářských trzích. Univerzita tak chce pomoci hlavně lidem v důchodu si tímto podnikáním přivydělat.