Odboráři z regionů se připravují na demonstrace

Olomouc - Zvýšení DPH, daně z příjmu, zrušení výhod pro podnikatele. Změny, které oznamovala v úterý vláda, zvedly ze židlí i odborové svazy v regionech. Na demonstraci proti vládním reformám se do Prahy chystají i pracovníci z Olomoucka, a to v ještě větším počtu, než původně plánovali.

Vládní opatření se tentokrát dotknou všech - důchodců, studentů a hlavně pracujících. Zaměstnanci s průměrnou hrubou mzdou, která by v roce 2012 měla činit 24 500 korun, budou tak měsíčně zhruba o 500 korun chudší. Reálně tak dostanou16 apůl tisíce. „Náš zaměstnavatel bude platit více za nás, na dělníky a bude se bránit, bude snižovat třeba stavy,“ obává se člen odborů společnosti Nestlé Jiří Venský. Zaměstnanci podobných podniků se proto obrací k 21. dubnu, na kdy je naplánována demonstrace v Praze. Například z čokoládovny budou vypravovat autobus.

Na přesné formě protestů se odboráři chtějí domluvit během příštího týdne. Není tak vyloučeno, že kromě pražské demonstrace budou ještě stávkovat.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Kdo ale do Prahy demonstrovat nepojede, jsou podnikatelé. Podle slov ředitele okresní hospodářské komory by tak přišli o výdělek. Navíc kvůli chybám vlády, která by si je jako hlavní zdroj příjmu měla hýčkat. „Je třeba si uvědomit, že podnikatel je jediný, který v této společnosti vytváří nějaké hodnoty, nějaký hospodářský výsledek a místo toho, abychom podnikateli podali pomocnou ruku, tak vymyslíme další daně,“ nesouhlasí ředitel Okresní hospodářské komory Olomouc Jaroslav Havelka. Mlčet ale živnostníci nehodlají.