Flédě hrozí zavření kvůli vyhlášce o omezení nočního provozu

Brno - Program na každý den, statisíce návštěvníků. Brněnská Fléda jednoznačně patří mezi legendy klubové scény, a to nejen v Brně. Její jméno má zvuk i v celorepublikovém měřítku. Zastupitelé městské části Brno-Královo Pole však usilují o omezení jejího provozu přes všední dny kvůli množícím se stížnostem obyvatelů okolí. To by pro vyhlášený klub mohlo znamenat konec.

Štefánikova ulice v Brně je rušná ve dne i v noci. Nachází se tam desítky restaurací, heren, non-stopů a dalších podniků. Zastupitelé Brna-Králova Pole teď schválili vyhlášku, na jejímž základě musí zahrádky a podniky s veřejnou projekcí hudby v budovách s popisným číslem 18 až 28 omezit provoz a zavřít nejpozději ve 22 hodin. Vyhláška je platná nejen ve všední dny, ale i o víkendech.

Doslova likvidační bude pro klub Fléda. „Na Flédu je v poslední době směřována celá řada stížností a petic občanů, poslední petice na radnici dorazila dokonce v únoru tohoto roku,“ uvedla mluvčí městské části Olga Pelcová.

Nejhlasitěji se ozýval například majitel sousedního domu a zároveň královopolský zastupitel Jan Kratochvíl. „Jaký je to střet zájmů, když já jsem majitelem domu, kde mám šedesát nájemníků a oni si mi stěžují, že tady nemůžou bydlet. Nám se odstěhovaly za poslední měsíc tři rodiny,“ řekl Kratochvil České televizi loni v červnu, kdy si provozovatelé začali stěžovat na údajnou šikanu ze strany kontrolorů. Dnes se Kratochvil odmítl k záležitosti jakkoliv vyjádřit.

Z jednání zastupitelů Brna-Králova Pole o novele vyhlášky o regulaci veřejné produkce hudby v pohostinských zařízeních a restauračních zahrádkách za účelem zabezpečení veřejného pořádku:

Miloslav Humpolíček (ČSSD): „Je Fléda považovaná za restaurační zařízení? Zarazíme činnost restauračních zařízení, ale neomezíme činnost kinosálu Fléda.“
Jana Pillerová (vedoucí stavebního úřadu v Brně-Králově Poli): „Fléda byla kolaudována jako kinosál.“
Zbyněk Šolc (ODS): „Je tam vinárna, park, restaurace.“
René Pelán (Královopolští patrioti): „Pokud chceme omezit hudbu, tak zavřeme i Semilasso, omezme zahrádky, a to pouze do 20 hodin.“
Jan Kratochvil (bez PP): „Objekt by měl být zrekonstruován tak, aby neomezoval okolí. Nejde o potírání kultury, je to problém města, mělo by ho koupit.“

Fléda pracuje na odhlučnění

Provozovatelé Flédy se snaží proti hluku bojovat různými opatřeními. „O úklid ulice před Flédou se po koncertech stará najatá úklidová firma a chování návštěvníků usměrňuje ochranka,“ popsal provozovatel klubu Fléda Lukáš Stara.

Na podzim začali také s postupným budováním odhlučnění zdí. Vzhledem k nabitému programu na dlouhé měsíce dopředu si však nemohli dovolit stopnout provoz klubu na nějakou dobu úplně, pracuje se tak postupně za chodu. Izolace všech problematických zdí i se svépomocí vyjde klub asi na dva až tři miliony korun. Ani prokazatelná snaha provozovatelů ale zastupitele nepřesvědčila.

Brněnský klub Fléda
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Všichni věděli, že jsme s tím odhlučňováním začali, že se to snažíme opravdu řešit, a přesto s námi nikdo nekomunikoval. O žádné petici nám nikdo neřekl. Podle mě je to z jejich strany sprosté,“ tvrdil Stara.

Kritizuje také fakt, že z dalších téměř třiceti restaurací, heren, barů a klubů na Štefánikově ulici se vyhláška vztahuje jen na čtyři z nich. Podle radnice to u ostatních není potřeba, protože na ně stížnosti nechodí. Například nedaleká Stará Pekárna sama od sebe přes týden končí produkci v deset večer.

Někteří právníci přitom připouštějí, že vyhláška, která omezí jenom pár podniků, může být diskriminační. „Nelze samozřejmě vyloučit, že by mohlo jít o omezení hospodářské soutěže, nicméně úřad nemá v tuto chvíli dostatek relevantních informací,“ zhodnotil mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Kristián Chalupa.

Vyjádření provozovatele klubu Fléda Lukáše Stary (zdroj: ČT24)

„Vadí mi, že vyhlášku schválili na základě petice obyvatel domu, který se nachází někde úplně jinde. Myslím si, že jsou tím sledovány ekonomické zájmy jednoho ze zastupitelů, našeho souseda,“ mínil Lukáš Stara.

„Samozřejmě že se nějaké stížnosti objevovaly i dříve, řádově asi jednou za půl roku, nicméně je fakt, že od posledních komunálních voleb se stížnosti rapidně zvedly, a to až na neuvěřitelný počet třeba několik desítek měsíčně,“ trvá na svém přesvědčení Lukáš Stara.

Zeptali jsme se provozovatelů dalších klubů v okolí Flédy

Vedoucí klubu Mersey Robert Rohlínek:
„S podobným problémem jsme se zatím nesetkali, občas nás na hlučnost upozorní náš soused, klub je totiž těsně vedle jeho domu, ale vše vždy hned řešíme ztišením produkce. Zatím si nikdo další z okolí nestěžoval, i když náš klub je prakticky na ulici.“  

Radoslav Drahoš, provozní klubu Stará Pekárna
„O všedních dnech produkce končíme do dvaadvaceti hodin, takže stížností moc neřešíme. Samozřejmě by pro nás bylo výhodnější, kdyby ty koncerty mohly být i přes týden delší, ale vzhledem k tomu, kolik v okolí žije starších lidí, tak se snažíme nedělat zbytečné problémy, raději se jim sami vyhýbáme.“

Aleš Hrbek, jednatel provozovatele klubu Semilasso
„Čas od času stížnosti řešíme. Snažíme se to řešit individuálně, nabádáme návštěvníky, aby nenechávali otevřené dveře do ulice, u live produkcí přes týden se snažíme končit do desáté hodiny. Ale je to případ od případu. U Flédy je to trochu jiná situace, protože se nachází v řadové zástavbě. Chápu, že tam to lidi může rušit víc. Semilasso je přece jen v otevřenějším prostranství a budova je navíc utěsněná proti hluku. My jsme kvůli stížnostem lidí museli ukončit akce v zahradě, která je teď nevyužitá. Dříve jsme tam pořádali letní kina, ale lidi z okolí to rušilo.“

Fléda alias Brněnský netopýr

Historie klubu sahá až do roku 1911. Původně vznikl jako obdoba vídeňského kabaretu Wiener Fledermause a nesl název Brüner Fledermause (Brněnský netopýr). Mezi lidmi se však brzy zažila zkrácenina „Fléda“. Byl prvním klubem ve městě, kde se začal hrát jazz. V 70. a 80. letech pak sloužil jako televizní studio. Po skončení nájemní smlouvy s Českou televizí v roce 2000 byl postupně přebudován na filmový a hudební klub. Pořádají se tam filmové přehlídky, koncerty různých žánrů od jazzu, techna až po vážnou hudbu a také divadelní představení. V klubové scéně je jeho jméno proslulé v celorepublikovém měřítku.

Klub Fléda má podle Stary jméno v celé republice i ve světě a jeho uzavření by ochudilo kulturní vyžití v Brně. „Místo toho, abychom spolupracovali a aby městská část byla ráda, že se tady z vlastních peněz staráme o kulturu, což by měli dělat oni sami, tak nám spíš házejí klacky pod nohy,“ dodal s tím, že se proti schválené vyhlášce rozhodně ohradí.