Na Smalt Art přijede do Vítkovic také Blanka Matragi

Ostrava – Vedení ostravské společnosti Vítkovice Machinery Group pořádá další ročník unikátního uměleckého sympozia Smal Art. Spočívá v tom, že firma nabízí, letos už posedmé, vybraným výtvarným umělcům možnost pracovat přímo v továrně na velkoformátové smaltové desky. Letos bude sympozium od 23. dubna do 1. května.

Pozvání přijala řada renomovaných tvůrců, například Jan Hendrych, Vladimíra Klumparová, Antonín Střížek, Jakub Špaňhel, Petr Nikl, Pavel Opočenský, Jan Kaláb, Lubomír Typlt a další. Kurátorkou je Ivana Štenclová.

„Velkolepým překvapením bude tento rok také návštěva a aktivní účast jedné z předních módních návrhářek světa Blanky Matragi,“ uvedla mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Autoři mají příležitost zažít jedinečnou atmosféru industriálního prostoru i celého města. „Zajímavou součástí výtvarného procesu je nakonec vypálení každého díla v gigantické peci, a to při teplotě více než osm set stupňů Celsia,“ vysvětlovala Kijonková.

Po dobu sympozia se zastaví veškerá sériová výroba ve smaltovně Vítkovice Power Engineering, kde budou umělci tvořit.

Sympozium skončí vernisáží finálních prací účastníků přímo v hale smaltovny. Loňské práce vystavili organizátoři také na v centru města.