Vládní škrty dopadnou i na firmy v regionu

Ostrava - Zvýšení nezaměstnanosti čekají ekonomové v Moravskoslezském kraji. Na už tak dost ekonomicky postižený region má dopadnout vládní úsporný balíček. Od příštího roku se má například zvednout DPH, čeká se další vlna zdražení.

Stavební firmy citelně zasáhla ekonomická recese v posledních letech. Řada malých firem se potýkala s nedostatkem a zkrachovala. A problémy pocítily i ty velké. Úsporná opatření, na kterých se vládní trojkoalice dohodla ve středu, podle odborníků situaci nepomůže. „Zřejmě nastane tlak na zvyšování mezd, protože některé změny v DPH mohou postihnout koncové spotřebitele,“ říká ředitel společnosti Stamont pozemní stavitelství Karel Menšík. A právě koncoví spotřebitelé pocítí vládní škrty nejvíce. Kromě zdražení DPH se do cen spotřebního zboží a služeb promítnou i zvýšené náklady podnikatelů, kteří přišli o některé slevy na daních nebo budou reagovat na stále rostoucí ceny paliv. Podle ekonomů bude ale Moravskoslezský kraj trpět balíčky více než jiné regiony.

„Spotřebitelé budou odjíždět nakupovat v tomto regionu do příhraničí, takže firmy budou přicházet o své zákazníky, to se týká maloobchodníků, provozovatelů čerpacích stanic, stavebních firem,“ uvádí příklady ekonom Daniel Stavárek.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Přímého dopadu vládního úsporného balíčku na velké průmyslové firmy v regionu se ekonomové nebojí, očekávají spíše tlak odborů na zvyšování mezd. „Oni jim samozřejmě částečně vyhoví, ale budou to kompenzovat propouštěním. Čili velké podniky jsou natolik silné, aby se s těmito vládními balíčky vyrovnaly, na ně to příliš nedopadne,“ myslí si Stavárek. „Může dojít ke snížení konečné spotřeby v české ekonomice, ale do jaké míry nás to ovlivní, to je zatím těžké říct,“ uvedla mluvčí ArcellorMittal Ostrava Barbora Černá-Dvořáková. Vláda už opatření ve středu schválila, některá z nich začnou platit, pokud projdou schvalovacím procesem v parlamentu, už příští rok, další v roce 2014.