Obyvatelé Karviné protestují proti rozšíření těžby uhlí

Karviná - Už tisíc lidí podepsalo petici proti rozšíření těžby v Karviné. Lidé se bojí o své domovy i o osud celého města. Proti zamýšlené těžbě protestují také místní podnikatelé. Vedení města ale tvrdí: jsme region uhlí a část těžby povolit musíme kvůli zachování pracovních míst.

Slíbili jste rozvoj Starého města a místo něj souhlasíte s těžbou, která ho zničí. Zástupkyně sdružení Karviná proti těžbě Monika Heisigová dnes v pořadu Události v regionech plus požádala zástupkyni města o vysvětlení. „Jsme dlouhá léta ujišťováni o tom, že uhlí na pravém břehu řeky Olše se těžit nebude, že budou uchráněny hustě osídlené části města, což staré město určitě je,“ řekla Heisigová.

„Hustě osídlený je Ráj a Darkov. Ve Starém městě žije 756 trvale hlášených obyvatel a těžba se dotkne maximálně pěti set z nich. Město Karviná má 60 tisíc obyvatel,“ reagovala mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

A právě ti musí podle města někde pracovat. Necelé čtyři tisícovky obyvatel Karviné pracují právě v dolech společnosti OKD. Občanskému sdružení vadí, že jsou na úkor těžby ohrožena pracovní místa v průmyslové zóně Nové pole. V případě těžby by tady mohlo dojít k poklesu země až o sedm metrů. „Zóna byla vybudována s přispěním státních dotací a máme tam 1900 pracovních míst,“ tvrdí Monika Heisigová.

„Město chce ochranu té zóny, aby ji těžba nezasáhla, nechceme tam stavební uzávěru,“ říká mluvčí Karviné Swiderová.

Pod Starým městem v Karviné je 20 tisíc tun uhlí. Město s těžbou v lokalitě souhlasí pouze za splnění určitých podmínek.

Vydáno pod