Účastníci nočního pochodu uctili památku parašutistů

Desítky lidí vyrazily v noci na dnešek na třicetikilometrový pochod z Hostišové na Zlínsku do Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku. Trasou i vzpomínkovým aktem, který jí předcházel, si připomněly jeden z nejúspěšnějších výsadků na území protektorátu Čechy a Morava na konci druhé světové války. Přes nevyzpytatelné Hostýnské vrchy se v roce 1944 vydali i tři čeští četaři.

Antonín Bartoš, Čestmír Šikola a Jiří Štokman - to jsou jména tří výsadkářů, kteří 13. dubna 1944 přistáli na poli u Hostišové. Do příprav k ozbrojenému povstání zapojili téměř celou východní a jihovýchodní Moravu. Ve stopách skupiny Clay-Eva z Hostišové do Bystřice pod Hostýnem se už devátým rokem vydávají desítky lidí.

No comment: Připomínka výsadku (zdroj: ČT24)

Letos poprvé mohli návštěvníci vidět, jak seskok před osmašedesáti lety vypadal. Vzpomínkovou akci si nenechali ujít ani rodinní příslušníci četařů. „Otec nebyl moc mluvný. Na dětství si moc nevzpomínám, protože byl v komunistických kriminálech. Nicméně celá anabáze skupiny Clay je popsána v knize Eva volá Londýn,“ vzpomíná syn Čestmír Šikola.

Účastníci pochodu vyrazili krátce po osmé večer. Nejstaršímu z nich bylo dvaasedmdesát, tomu nejmladšímu třináct. Do cíle vyrazili ve tři hodiny ráno. Čekal je teplý čaj a chleba se sádlem. 

Operace Clay

Desant byl vysazen 13. dubna 1944 u obce Hostišová (společně se skupinou Carbon). Po třídenním pochodu se dostali do Bystřice pod Hostýnem, kde se ukryli. První depeši odeslali 30. dubna. V prostoru Valašska a Slovácka vybudovali síť spolupracovníků zaměřenou na sběr informací. Zároveň s organizací sítě odbojářů pomáhali i příslušníkům Carbonu.

Na podzim 1944 se do sítě vytvořené desantem Clay podařilo proniknout dvěma konfidentům gestapa. Díky tomu, že prostřednictvím londýnského rozhlasu byli oba konfidenti, František Bednář a František Šmíd, oznámeni jako prověření, podařilo se brněnskému gestapu získat informace o příslušnících sítě skupiny Clay a do února 1945 ji zlikvidovat (Šmíd byl v únoru 1945 popraven příslušníky 1. partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova).

Příslušníkům Claye se poté, co byli překvapeni gestapem v Tvrdonicích, podařilo prostřílet a ukrýt v Hruškách a v Josefově, kde znovu navázali spojení s Londýnem. Později se přidali k partyzánům. Prostřednictvím radiostanice Eva odeslali 800 zpráv a oznámili desítku míst pro shozy zbraní. Díky své rozsáhlé zpravodajské činnosti patřil Clay k nejúspěšnějším desantům.

Zdroj: Wikipedie