Plast na památce zůstává, trestní oznámení na „odpovědnou“ policie odložila

Brno - Radnici městské části Brno-sever čeká zanedlouho práce s druhou výměnou oken na funkcionalistické památce. Bude muset vybourat plastová okna, která před rokem nechala na jeho části osadit bez povolení památkářů. Od nich dostala šedesátitisícovou pokutu za to, že památku nechala znehodnotit. Radnice slíbila, že všechno napraví. Najít viníka se radní pokusili trestním oznámením na tehdy odpovědnou Ivu Venclíkovou, bývalou vedoucí odboru bydlení a majetku. Jenže policie případ odložila, trestný čin se prý totiž nestal, protože úřednice neudělala věc úmyslně.

Podle policie je totiž to, co způsobila úřednice v době, kdy byla odpovědná i za opravu domu v Helfertově ulici, spíše věcí pracovně-právních vztahů mezi ní a městskou částí. „…dospěli jsme k závěru, že v dané věci nedošlo ke spáchání přečinu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Nepodařilo se ani prokázat úmyslné jednání podezřelé spáchat trestný čin,“ píše se v policejním usnesení, které případ odkládá.

Ve své výpovědi, která dovedla policisty k závěru, že Iva Venclíková nepoškodila dům záměrně, totiž uvedla, že nikdy neexistoval platný seznam nemovitostí v památkové péči. „Nikdy neexistovalo rozdělení nemovitostí na chráněné památkovou péčí a běžné nemovitosti… Na domě byly provedeny i v minulosti úpravy a nikdy s tím nebyl problém,“ cituje policejní usnesení samotnou úřednici Venclíkovou. Navíc podle policie ovlivňovalo opravy domu v Helfertově ulici více lidí.

Funkcionalistický dům v Helfertově ulici
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Rada městské části se však s těmito závěry policie smířit nechce. Odpovědnou osobu totiž hodlá pojmenovat. Městskou část totiž nebude celá záležitost stát pouze 60 tisíc korun, které dostala jako pokutu od památkářů. Bude totiž muset zaplatit i nápravu, což představuje zlikvidování plastových oken, výrobu dřevěných replik a jejich osazení na dům. A to už představuje několikamilionovou částku. „Až budeme znát výši vzniklé škody, zvážíme, zda půjdeme do obnovy trestního řízení,“ prohlásil místostasrosta městské části Brno-střed Rostislav Hakl.

Dům v brněnských Černých Polích z roku 1937 dostal nová plastová okna loni. Nájemníci si už dlouho stěžovali, že jim původními okny táhne do bytů. A tak jim radnice vyšla vstříc. Bez stavebního povolení a konzultace s památkáři. Skvost z doby funkcionalismu tak znehodnotila. „Pokud se takový tenký okenní rám nahradí plastovým oknem s širokým profilem, tak se památka znehodnotí,“ vysvětlovala tehdy kunsthistorička Petra Hlaváčková. „Navíc pro funkcionalismus jsou právě tyto prvky příznačné,“ doplnila.

Památkáři docílili toho, aby se práce zastavily. Než bude ale vše uvedeno do pořádku, znamená to pro některé nájemníky, že mají stále v polovině bytu okna plastová, ve druhé polovině jsou ale ta původní.

Bez povolení zaniká brněnský funkcionalismus jako na běžícím pásu

Bez platného stavebního povolení a bez patřičných dobrozdání památkářů ale nezačala rekonstrukce jen v Helfertově ulici. Na další čerstvý případ naprosté ignorance zákonů upozornil Brněnský deník minulý čtvrtek. Radnice Brna-Židenic nechala vyměnit původní okna za plastová v domě na rohu Vojanovy a Vymazalovy ulice, který je v ochranném pásmu památkové rezervace. Důvody, proč to udělala, opakují radní stejné jako na Brně-severu. Nevěděli jsme, netušili jsme. Chybějící vyjádření památkářů přiznal i místostarosta Karel Bernášek (ČSSD). „Neuvědomili jsme si, že je nutné posudek mít. Devadesát procent oprav se totiž obejde bez něj,“ řekl Bernášek.

Stavební firma i tak v zimě začala s rekonstrukcí. „Nejdříve se pustila do úprav interiéru, na které povolení nepotřebovala. Kvůli harmonogramu a dodržení smluv však musela začít zateplovat a vyměňovat okna. Povolení sice máme, kvůli chybějícímu vyjádření souseda není pravomocné,“ vysvětlil místostarosta. Jenže podle památkářů je tento postup nezákonný. Jakákoliv oprava domu, i když není památkově chráněný, ale je v památkové zóně, musí projít jejich povolením, aby nedošlo k nevratným škodám.

K těm došlo například před několika týdny u takzvaného Haselmannova domu v Masarykově čtvrti. Jeho majitelka Jana Černá byla ale na rozdíl od „majitelů“ městských domů daleko otrlejší. Na domě dokončila dílo zkázy – zateplení a výměnu oken za plastová  – i přes zákaz památkářů. Ti stavbu před několika týdny zastavili, ale bez jakékoliv odezvy. Teď jí hrozí až dvoumilionová pokuta.