Začal týden protestů

Olomouc, Ostrava - Začíná týden protestů proti vládním reformám. Odbory společně s občanskými iniciativami a sdruženími pořádají už ode dneška akce, které vyvrcholí tuto sobotu v Praze.

Olomoucký týden protestů odstartovalo divadelní představení o absurditě školného. „Chceme upozornit na důsledky, které bude mít jakákoliv komercionalizace školství,“ říká členka hnutí Occupy Olomouc Petra Daňková. Akci v Olomouci přišlo podpořit jen několik desítek lidí. Kvůli špatnému počasí se tísnili v podloubí radnice. Na happeningu byla k dispozici i petice proti vládě. Na programu bylo i vynášení smrtky, která měla obličej předsedy vlády Načase.

I v příštích dnech ožije Olomouc dalšími akcemi, které vyvrcholí středečním protestním shromážděním na Horním náměstí.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Referendum. Hlavní téma, které chce řešit ostravský ProAlt. Vyhlašovat ho chce i několikrát ročně. „Nastolí se nějaké téma, které bude rezonovat ve společnosti, vyhlásí se petice, pokud ta petice získá jistý počet hlasů, tak bude vyhlášeno referendum na toto téma,“ řekl koordinátor ostravského ProAltu Ondřej Marek. Týden protestů vyvrcholí v Ostravě už ve čtvrtek takzvaným hydeparkem. Uskuteční se na Jiráskově náměstí.

K Ostravskému ProAltu se přidávají také zdravotnické odbory. „Ženou nás ty zdravotnické reformy, zdají se nám nesystematické, například hodně se hovoří o dojezdových dobách,“ řekla místopředsedkyně krajské rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Valová. Na sobotní demonstraci v Praze vyrazí z Ostravy i Olomouce několik stovek lidí.