Odvezl novorozence k ošetření proti vůli rodičů. Ocenění získal in memoriam

Brno - Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě předal ocenění Zlatý záchranářský kříž hrdinům záchranářských týmů za rok 2011. Při ceremoniálu zaznělo i jméno brněnského lékaře Roberta Zodla, který odvezl novorozence po domácím porodu. Místo vděku se však od rodiny dočkal žaloby za to, že je za pomoci policie přinutil převézt dítě do nemocnice. Ocenění za něj převzala manželka – Zodl několik dní po zásahu zkolaboval a ve věku pouhých 42 let náhle zemřel.

Hovoří se o kontroverzním případu. Rodina si tým záchranářů v čele s lékařem Robertem Zodlem přivolala v noci k domácímu porodu, aby dítěti přestřihl pupeční šňůru. Poté mu zabouchla dveře před nosem s tím, že dítě je přece v pořádku a více pomoci lékařů na úkor prožití prvních chvil s potomkem nepotřebují.

Rozvážný lékař ale usoudil, že vzhledem k okolnostem porodu by měl dítě raději prohlédnout neonatolog. Tento postup při zásahu opakovaně konzultoval také se specialisty, kteří ho utvrdili ve správnosti jeho rozhodnutí. Jenomže rodička o tom nechtěla ani slyšet s tím, že se do nemocnice dostaví s dítětem sama až ráno. Na pomoc si proto lékař musel zavolat policii a rodinu k převozu do nemocnice přinutit i přes její odpor.

Nevděk a křivdu nedokázal unést, tvrdí manželka lékaře

Mají přednost práva rodiny, anebo zodpovědnost lékaře? Návrh na udělení prestižního záchranářského ocenění Robertu Zodlovi in memoriam vzbudil ve společnosti rozporuplné reakce. Manželka i kolegové, kteří Zodla na ocenění navrhli, jsou ale přesvědčeni, že si jej právem zaslouží.

Manželka vzpomíná na Roberta Zodla jako na rozvážného člověka
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Lidé by si měli uvědomit, že je to náročná práce - žádné rozhodnutí se nikdy nedá vzít zpátky. Robert byl ten, kdo si vždy všechny kroky pečlivě rozmyslel. Neměl rád takové to, co by se mělo udělat, kdyby se mělo udělat. Byl hodně zásadový a svou práci měl rád. Špatně nesl i nevděk té rodiny, které se snažil ze všech sil pomoci,“ řekla vdova o zesnulém lékaři Iveta Zodlová.

Výhružky žalobou ze strany rodiny, která se jeho pomocí cítila být poškozená, nedala lékaři spát čtrnáct dní. „Když tehdy přišel z noční směny, byl hodně špatný a říkal mi, že to určitě skončí nějakou žalobou. Že jde do rizika, protože se jednalo o dost alternativní rodinu. To věděl, když už tam jel,“ tvrdí Zodlová.

Manželka vzpomíná na na Roberta Zodla (zdroj: ČT24)

V té době odjel s rodinou na pár dní na chalupu. Z dovolené se už ale nevrátil. „Dodnes nevím, co se přesně stalo. Bylo to srdeční selhání. Náhle mu klesl tlak a už mu nikdo nedokázal pomoci,“ uvedla Iveta Zodlová. Přestože přesné příčiny kolapsu lékaři neobjasnili, na vině mohl být obrovský stres. „Byl to úplně zdravý dvaačtyřicetiletý člověk, který byl na stres a adrenalin při své práci zvyklý. Nespravedlnost a křivdu ale nesl velmi těžce,“ myslí si žena.

Zdraví novorozence cennější práv rodiny

Zdravotnické zařízení za tento čin nakonec dostalo pokutu a rodině se muselo omluvit. Členové zasahujícího týmu jsou ale stále přesvědčení, že jednali správně. Důkazem toho pro ně je i ocenění kolegy, který si za svým rozhodnutím pevně stál.

„Toto je velmi významné ocenění. Celá odborná záchranářská veřejnost se staví za to, abychom udělením tohoto kříže vyslali poselství, že ne vždy je právo rodiny to absolutní právo. Někdy rozhodnutí a svobodná vůle lékaře chránit život bezbranného novorozence je důležitější,“ komentovala případ garantka Zlatého záchranářského kříže Jana Bradáčová.

Vydáno pod