Olomoucká policie nasazuje do terénu hlídky na kolech

Olomouc - Policie v Olomouckém kraji nasazuje do terénu hlídky na kolech. Na pořádek začnou ode dneška nově dohlížet v Olomouci a Přerově. Nové dopravní prostředky hlídkám umožní dostat se i do hůře přístupných oblastí a na cyklostezky. Kolo za bezmála 20 tisíc korun má stejné barevné označení jako policejní auto.

Šest dobře vybavených jízdních kol. Nové prostředky policistů v boji proti přestupkům. Ze sedla kola budou dohlížet na bezpečnost v odlehlých částech Olomouce a Přerova, ale třeba i na cyklostezkách. Cyklohlídky budou lidé potkávat ve dvojicích i jednotlivě. Mnohdy náročnou cyklistiku zvládne společně s pěti muži i jedna žena. „Obsáhneme větší část toho rajonu, bude to rychlejší a úspornější než auto,“ myslí si policistka Eva Tomková.

Poděbrady, rekreační oblast u Olomouce. Právě tady budou hlídky projíždět každoročně od jara do podzimu. „Když objíždíme rybáře, kontrolujeme lístky, autem se tam nedostaneme,“ říká policista Petr Červinka.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Být na více místech v krátkém čase, ale i pozitivní ohlas mezi lidmi. I to si policie od cyklohlídek slibuje. „Jsou to konkrétně stanovení policisté, protože pro tyto policisty byla kola vybrána, na jejich výšku a stejně tak mají na míru ušité ty obleky,“ prozradil náměstek ředitele Policie ČR Olomouc Ivo Vykopal. Kola využívali k práci v Olomouckém kraji dosud hlavně městští strážníci. Hlídky republikových policistů na deseti nových bicyklech mohou lidé potkat od letošního roku také v Moravskoslezském kraji.