Ve vile Tugendhat se zvlnilo linoleum. Památka se musí uzavřít

Brno – Pouhých šest týdnů od svého otevření zavře funkcionalistická vila Tugendhat opět svoje dveře. Zvlnilo se linoleum a závady se našly také na obkladech. Vila se uzavře v pondělí na osm dní. Informaci přinesl deník Mladá fronta Dnes.

Zvlněné linoleum se objevilo celkem na šesti místech ve vile, nejviditelnější je problém v hlavní místnosti. Správci vily s možností, že se linoleum může zvlnit, počítali. „Musíme si uvědomit, že dům byl stavěný pro rodinu a jen za prvních šest týdnů tudy prošlo přes šest tisíc lidí. Všechny receptury jsme nechali původní, řada z nich se běžně nepoužívá, takže se to dalo očekávat,“ popsal ředitel výstavby Michal Malásek. Firma vše opraví na vlastní náklady.

Ředitel výstavby Michal Malásek o opravách (zdroj: ČT24)

Zčásti je na vině také to, že linoleum není, na rozdíl od původního návrhu, k podlaze přilepené. „Měli jsme dilema, jestli lino nalepit, nebo ne. Není nalepené proto, že je pod ním původní Sorelův cement. Až se za několik let bude lino měnit, tak aby se nemuselo rekonstruovat i toto. Vila by v takovém případě byla zavřená tři týdny,“ dodal Malásek. 

Od pondělí, kdy bude vila na osm dní uzavřena, budou odborníci pracovat také na opravě poškozené dýhy na nábytku nebo odpadlého chromování na jedné ze židlí. Úpravy čekají vilu také zvenčí – dělníci odstraní praskliny na fasádě pod schody a upraví zvlněné kachle v jedné části terasy. Obdobné úpravy bude podle ní vila potřebovat přibližně jednou za pět let.

Podle správců jsou uvedené vady spíše kosmetické, navíc se s revizemi počítalo. Proto se uzavření vily nijak nedotkne návštěvníků, na příští týden správci záměrně žádné prohlídky neplánovali.

Linoleum bylo zvlněné i ve 30. letech
Zdroj: ČT24/Muzeum města Brna

Znáte unikáty vily Tugendhat?