Žáci umělecké školy Smetanova a Hradišťan vystoupili společně v Brně

Brno - Společným galakoncertem v brněnském Janáčkově divadle oslavili žáci Základní umělecké školy Smetanova v Brně a muzika Hradišťan s Jiřím Pavlicou počátek cyrilometodějského roku 2013. Na úvod zapěli Velkomoravský chorál, který doprovodilo taneční vystoupení. Na pódiu se postupně vystřídalo dvě stě malých i zkušených umělců různých žánrů.

ZUŠ Smetanova Brno má více než padesátiletou tradici. Novým projektem a jedinečným spojením sil s profesionálním souborem Hradišťan se snaží prezentovat kvality svých žáků a pedagogů.

„Je to cesta, kterou naše škola nastoupila díky jakési výjimečnosti  – nemáme pouze čtyři základní obory, ale třeba v hudebním oboru máme specializace na folklór, klasickou muziku i jazz, které chceme rozvíjet,“ uvedl ředitel školy Petr Karas.

Před čtyřmi lety žáci podobně koncertovali s houslovým virtuosem Jaroslavem Svěceným. „Tento koncert se nám velice vydařil, dostali jsme po něm mnoho ohlasů. A teď po čtyřech letech znovu zrála myšlenka připravit něco dalšího. Oslovili jsme proto Jiřího Pavlicu s tím, že bychom mohli udělat něco společného. Hradišťan má velice široký záběr, nedělá jen lidovou muziku, takže se nám podařilo nalézt společnou notu a pan Pavlica se na přípravě koncertu podílel také po dramaturgické stránce,“ řekl Karas.

Sestřih z galakoncertu v Brně (zdroj: ČT24)

Galakoncert byl rozčleněn na několik částí. Pásmo „Zpěv a pohyb – vůně života“ mělo připomenout nezastupitelnost rodiny, která jako první vede děti k lásce k hudbě a umění. Další nesly názvy „Duchovní rozměry“, „Škola základ života“, „Radost ze života“ a „O naději“. Prostor při galakoncertě dostal školní komorní orchestr, cimbálová muzika, big band i různá menší uskupení.

„Snažili jsme se tam dostat děti ze všech hudebních oborů, včetně oddělení tanečního a dramatického. Doufám, že se v plné míře dostalo na všechny. Škola má vlastní velký orchestr a sbor, takže Hradišťan tam v podstatě dělal spojovací sílu. Myslím si, že kouzelné to bylo hlavně díky multižánrovosti,“ ohlédl se za koncertem Jiří Pavlica.