Inspekce odhalila obchodníky, kteří prodávali prošlé potraviny

Konice - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila v úterý seznam obchodníků, kteří se dopustili klamání spotřebitele. Jeden z nejzávažnějších případů odhalili inspektoři v Konici na Prostějovsku. Obchod měl v nabídce několik druhů uzenin s prošlými či přepsanými daty použitelnosti.

Prodejna společnosti Folget v Konici měla v nabídce hned osm masných výrobků s prošlým datem spotřeby. Přelepením štítků prodloužila společnost jejich trvanlivost až o jeden týden. „Jde o velmi závažný prohřešek, protože tady jde o hazard s lidským zdravím,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR Pavel Kopřiva. Podle pracovnic obchodu šlo o nedopatření. Na kameru ale mluvit nechtěly. Podle vedoucí prodejny společnost Folget ihned všechny závady odstranila. Nedostatků na výrobcích si tak nevšimli ani stálí zákazníci.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ale jsou to právě konzumenti, kteří dávají čím dál častěji podněty ke kontrolám. „Inspekce v posledních měsících obdržela zvýšené množství podnětů ohledně kvality potravin v prodejnách. Vysvětlujeme si to tím, že spotřebitelé jsou informovanější,“ říká Pavel Kopřiva. Podle potravinářské inspekce případů takzvaného klamání spotřebitele přibývá. Při nedávných kontrolách neměla proto problémy jen prodejna v Konici. Během posledního týdne objevili odborníci prohřešky celkem v sedmi provozovnách po celé České republice. Například v Třinci nebo v Brně.