Vězni začali ve Vidnavě opravovat budovu budoucí káznice

Jesenicko - Vysokoškolský kněžský seminář ve Vidnavě na Jesenicku ožívá. Opuštěnou budovu koupila od církve před čtyřmi lety vězeňská služba. Chce ji proměnit v káznici. Její opravu teď odstartovali odsouzení z Opavy, kteří prostředí připravují pro odbornou firmu. Začali v nejzachovalejší části – v bývalé ošetřovně.

Jindřich Mádr si odpykává trest za neplacení alimentů. Odseděl si už dva a půl roku. Získal si důvěru vedení opavské věznice a může tak pracovat mimo areál. „Jsem rád, že jsme se dostali někam dál, je to zpestření,“ prozradil. Do Vidnavy jezdí třikrát týdně šest odsouzených. Právě teď je nejvíc zaměstnávají vyklízecí práce. Oklepávají omítky a obklady, vyvážejí suť. Kněžský seminář stojí ve Vidnavě 110 let. Za války tu byl zajatecký tábor i lazaret. Poté sem jezdily děti do vojenské ozdravovny. Skončila před 15 lety. Od té doby je budova prakticky prázdná a chátrá. Původně měl ve Vidnavě vzniknout detenční ústav pro nebezpečné zločince. Vězeňská služba ale záměr přehodnotila. První etapa opravy má začít po výběru dodavatele už v srpnu. „Koncem října budou provedeny veškeré úpravy tak, aby od začátku listopadu zde bylo možno umístit 30 odsouzených vězňů,“ uvedl zástupce ředitele věznice v Opavě Jiří Antoš.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Příští rok by měla navázat druhá etapa rekonstrukce. Počítá se vznikem dalších 150 míst pro odsouzené. Reakce místních obyvatel jsou různé, někteří jsou rádi, že bude více pracovních míst, jiní mají strach z toho, že vězni mohou utéct. Nová věznice nabídne asi stovku pracovních míst. Uplatnit by se mohli i zaměstnanci zdejšího výchovného ústavu pro mládež, který se letos ruší.

Vydáno pod