Vítkovice otevřely nový provoz v Polsku

Ostrava - Miliardová investice a 120 nových pracovních míst. Přinesla je nová linka strojírenských Vítkovic. Místo Moravskoslezského kraje se z ní ale raduje sousední Polsko. Generální ředitel společnosti Jan Světlík uvažuje, že za hranice přesune i další provozy. Na vině je špatná ekonomická i politická situace v zemi.

Slavnostní ohňostroj zahájil v polském Sosnovi výrobu ultralehkých ocelových lahví. Polsko má důvod k radosti. Nová výrobní linka zaměstná desítky lidí. „Myslím, že to je jedna z největších investic a je to velmi důležité, místní lidé jsou opravdu hodně rádi,“ říká Jerzy Koscielniak. Nová linka dokáže vyrobit 300 tisíc lahví na stlačený zemní plyn ročně. „To jsou ty láhve,které by měly jít do aut, protože v Ostravě se zase vyrábí láhve, které jdou do plnících stanic,“ upřesňuje generální ředitel Vítkovice, a.s. Jan Světlík. Radost na straně polské znamená smutek pro Moravskoslezský kraj. Vítkovice už v Česku investovat nechtějí. Jejich ředitel nevylučuje, že za hranice přesune i část výroby z Ostravy. „Uvažujeme i o přesunu části strojírenských výrob, protože minimálně stabilita v energetice je tady poměrně velká a za druhé poplatky žádné,“ vysvětluje Jan Světlík, proč se rozhodl pro naše sousedy.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Je to velmi varovný signál, je to jasný důkaz o tom, že něco není v pořádku s českým podnikatelským prostředím. Tímto bych chtěl vyzvat vládu, aby se zamyslela nad tímto vážným problémem a začala něco dělat,“ říká Pavel Bartoš z Hospodářské komory ČR. Přesouvání výroby z Moravskoslezského kraje za hranice by mělo pro Ostravsko dopad přímo katastrofální. Vítkovice zaměstnávají přes osm tisíc lidí. „Může to mít vážné dopady na další podnikatelské subjekty a navíc je to špatná vizitka kraje, protože investoři tady nepřijdou,“ upozorňuje Pavel Bartoš. Zástupci hospodářské komory už mají signály o stěhování  i z dalších firem. Přesunout výrobu se dnes vyplatí na Slovensko, do Polska, ale taky například do Indie nebo Argentiny.