Schované v kartáči nebo v konzervě. I tak se mobily dostávají do vězení

Kuřim - Kuriózní balík nalezených věcí se nashromáždil na stole starostovi Kuřimi Dragovi Sukalovskému (nez.). Jako starosta pověřené obce musí totiž dle zákona zajistit likvidaci nalezených věcí, k nimž rafinované skrýše mobilních telefonů společně s jejich obsahem dodaným z místní věznice patří. „Důmyslnost“ vězňů, která přidělává práci jak vězeňské službě, tak starostovi, je přitom pro dnešní dobu typická. Jejich výrobky skončí v muzeu.

„Samozřejmě se musíme řídit zákonem a půl roku čekáme, zda se k nalezeným věcem někdo nepřihlásí. V těchto případech to samozřejmě není nikdo, takže nám nezbývá, než věci opět dle litery zákona ekologicky zlikvidovat,“ vysvětlil starosta Kuřimi. Odesílatelem nalezených věcí je věznice, kde je objevování skrýší denním chlebem. „Vězni se snaží spojit se svým okolím, aby si většinou mohli zajišťovat například psychotropní látky. A tak musíme být stále častěji ve střehu, aby se k nim speciální balíčky s komunikační technikou nedostaly,“ uvedl mluvčí kuřimské věznice Milan Novotný.

Hovoří mluvčí kuřimské věznice Milan Novotný (zdroj: ČT24)

Některé skrýše zachytí vězeňská služba už na vrátnici zařízení, jiné až na cele. Objevují se dokonce i za vězeňskou zdí, kam se je odesílatelé snaží pro vězně přehodit. Většinu z nich přinesou blízcí odsouzených, některé však objeví u vězňů přímo na celách při prohlídkách. Schránky si totiž často vyrábějí ve vězeňských dílnách například z toho, co najdou v části areálu věznice, kde se zpracovává nebezpečný odpad. „Tato část není kontrolovaná, a tak se čas od času podaří vězňům při recyklaci starých elektrospotřebičů něco donést a upotřebit. Nemůžeme vyloučit, že v tomto množství odpadu nejsou i mobilní telefony,“ vysvětlil Novotný.

Důmyslnost skrýší je opravdu neuvěřitelná. Mobil v kartáči na šaty, obalu od pěny na holení nebo ve slovníku anglicko-české konverzace je běžnou praxí. Pašují se přitom jak celé kusy, tak mobily po částech.

Všechny důmyslně schované mobily se i se svými skrýšemi přestěhují do Muzea policie ČR, kde se podobných kuriozit sešla už pěkná řádka. Nechybí mezi nimi ani slavná krabice, ve které se v roce 2005 podařilo dvěma vězňům odsouzeným za vraždu uprchnout z plzeňských Borů. Útěk plánovali celý rok a promysleli ho do nejmenších detailů. Všechny sesbírané kuriozity muzeum plánuje vystavit v připravované expozici, která se bude věnovat výkonu spravedlnosti.