Krajský audit odhalil v hospodaření Troskotovic závažná pochybení

Troskotovice –  Závažné chyby v hospodaření obce Troskotovice odhalil další krajský audit. Podle úředníků z hejtmanství obec překročila pokladní limit až o devět set procent, zadávala milionové zakázky bez výběrových řízení a na řadu transakcí úplně chybí faktury. Na problematické hospodaření obce upozornila loni na podzim nově zvolená opoziční zastupitelka Hana Kovaříková (nez.). Policie už starostu Michala Ordoše (nez.) obvinila ze zpronevěry 1,2 milionu korun. Téma pro Události v regionech natáčel Robert Kirchhoff.

Hana Kovaříková nastoupila do zastupitelstva jako náhradnice na začátku prázdnin 2011.  Její předchůdkyně se kvůli špatné komunikaci se starostou svého mandátu vzdala. Výměnou zastupitelek ale problémy neustaly. „Nejvíc mi vadí neprůhlednost hospodaření, účetnictví je absolutně nedostupné,“ řekla tehdy pro Českou televizi zastupitelka Kovaříková (nez.). „Sokolu bylo odsouhlaseno 100 tisíc korun, vyplaceno bylo 200 tisíc. Z jakého důvodu, to se bohužel nedozvíme, protože nám odmítá dát jakékoli podklady,“ stěžovala si Kovaříková. 

Její slova potvrdil i výsledek krajské kontroly hospodaření obce za rok 2010. „V oblasti účetnictví byla zjištěna neprůkaznost, nesprávnost a neúplnost,“ komentoval tehdy nález krajských úředníků mluvčí hejtmanství Jiří Klement. Závažné problémy zjistili i ministerští úředníci. „Městys Troskotovice porušuje zákon. Například tím, že nevede evidenci právních předpisů nebo pozdě zveřejňuje závěrečný účet,“ potvrdil loni na podzim mluvčí Ministerstva vnitra Vladimír Řepka. 

Další krajská kontrola původní nálezy jen potvrdila. Starosta výsledky auditu odmítl podepsat. Na obec už tlačí nejen krajští úředníci, ale hrozí i exekutoři.

Opoziční zastupitelce někdo poničil auto 

Opoziční zastupitelka Hana Kovaříková, která na problémy s účetnictvím obce veřejně upozornila, nakonec na svou aktivitu zřejmě doplatila. Hned druhý den po jejím vystoupení v České televizi jí neznámý vandal vyryl do laku auta několik hanlivých symbolů. Podle zastupitelky má incident spojení s jejím vystoupením v reportáži.

Příběh Troskotovic očima Roberta Kirchhoffa

Dokumentarista Robert Kirchhoff vyrazil na natáčení s redaktorkou Barborou Žítkovou. „Ranní diskuse s Robertem byla překvapivá. Je vidět, že o tématu přemýšlí jinak než zpravodajec, více do šířky,“ popsala první dojmy redaktorka Žítková. Cílem štábu Roberta Kirchhoffa byla obec Troskotovice.

Štáb se setkal se starostou Michalem Ordošem (nez.), kterého policie obvinila ze zpronevěry 1,2 milionu korun. „Jezdíme se starostou po obci, ukazuje nám, co tady vytvořil. Podařilo se nám ho rozvykládat,“ popisuje průběh natáčení Žítková. „Je to hrozně zajímavé. Robert dokáže s lidmi mluvit a naslouchat, tím se k nim opravdu dostane,“ říká redaktorka.

A netradiční natáčení ústí v zajímavý zvrat. „Do obce jsme jeli de-facto s jasnou linkou reportáže, odjíždíme s naprosto rozporuplnými výpověďmi,“ svěřila se Žítková.

Reportáž Roberta Kirchhoffa v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)