Letovičtí kritizují investici do žulových schodů na náměstí

Letovice – Pouhé čtyři měsíce poté, co těžká technika opustila náměstí v Letovicích, se tam dělníci znovu vrací se sbíječkami. Zastupitelé se rozhodli vyměnit betonové schodiště za žulové. Podle řady místních je to zbytečná investice. Vedení města se brání, že výměnu schodů zaplatí z toho, co při stavbě ušetřilo.

Když Povodí Moravy rozhodlo o výstavbě protipovodňových opatření, schválili zástupci města, že na nábřeží vzniknou velké schody. Dělníci stavbu opustili v prosinci, teď ale stroje rámusí na nábřeží znovu. Betonové schody nahradí žulové. Krok radnice okamžitě vyvolal kritiku místních i opozičních zastupitelů.

„Nechápu, proč mramorové schody nenechali udělat rovnou. Ty peníze se daly využít na něco jiného. Mohlo se třeba investovat do vylepšení parkování, do zeleně nebo na nákup laviček,“ tvrdila Veronika Stránská.

Původní betonovou variantu pro část schodů zvolili zastupitelé kvůli nižší ceně. „Když jsme v mezidobí před dokončením prací viděli výsledek, tak jsme v zastupitelstvu začali velmi bouřlivě diskutovat o tom, jestli prostřední schody neuděláme také žulové. Nakonec jsme se na tom shodli,“ uvedl místostarosta Radek Procházka (Občanská iniciativa) s tím, že pro Letovice to neznamená žádné výdaje navíc. Stavba v předpokládané hodnotě 6,5 milionu korun byla nakonec o něco levnější, a tak se za úpravu schodů nebude nic doplácet.

NO COMMENT: Na nábřeží v Letovicích odstraňují betonové schody (zdroj: ČT24)

Přesto podle opozice mohlo schodiště stát podstatně méně. „Upozorňovali jsme na to, že by bylo lepší jejich stavbu odsunout tak, aby se provedla souběžně s rekonstrukcí náměstí. To by znamenalo, že patnáct procent nákladů by pokryla evropská dotace,“ kritizovala vedení města zastupitelka Daniela Ottová (ČSSD).

Podle místostarosty Procházky to tak bylo v plánu, ale zasáhl záměr Povodí Moravy zbudovat protipovodňová opatření. „Nebylo by praktické, kdyby tady postavili zeď a my ji za pár let kompletně bourali kvůli schodům,“ dodal. Navíc se podle něj nábřeží už teď stalo vyhledávaným cílem obyvatel Letovic, kteří sem za hezkého počasí chodí relaxovat.

Vydáno pod