Do poslední vteřiny modrobílá šlechta bouřlivě fandila

Brno - Centrum Brna se ve čtvrtek naposledy ve finálové sérii hokejové extraligy zahalilo do modrobílé barvy. Fanoušci povzbuzovali svůj tým až do konce. Kometa nakonec prohrála s Pardubicemi 1:5 a skončila druhá. Lidé i přes porážku slavili stříbrnou pozici. Pro Události v regionech z Brna téma zpracoval dokumentarista Vít Klusák.

„Pojďme, hoši, dáme gól, dáme gól,“ neslo se večer náměstím Svobody v Brně. To i přes nepřízeň počasí zaplnilo podle odhadů asi devět tisíc fanoušků. Rozhodující zápas Brno jednoznačně prohrálo, přesto fanoušci vydrželi až do konce hlasitě a bouřlivě svůj tým podporovat.

Mnozí brali i druhé místo jako velký úspěch brněnského týmu, který se až z předkola play-off probojoval do finále po dlouhých 41 letech. „Pro nás jste mistři,“ skandovali lidé po utkání na náměstí a modrobílé dresy a šály rozhodně nesundávali. „Hoši, děkujem'! Hoši, děkujem',“ znělo centrem města ještě několik minut po zápase.

Oficiální rozloučení a poděkování hráčů Komety proběhlo v pátek v 17:30 na náměstí Svobody v Brně.

Podobná atmosféra byla i ve vyprodané Kajot aréně. Fanoušci děkovali hokejistům za výkon. I když na nich bylo vidět, že mistrovský titul by vítali mnohem bouřlivěji, ani druhým místem nebyli zklamaní.

Zápas se podle mluvčí městské policie Denisy Kapitančíkové obešel bez konfliktů. „Nemáme hlášené žádné komplikace,“ řekla těsně po utkání. Podobně probíhalo fandění i při předchozích finálových duelech.

Natáčení Víta Klusáka s fanoušky Komety (zdroj: ČT24)

Vít Klusák dostal příležitost se se svým tématem popasovat jako první. Už ve čtvrtek dostává zadání: zachytit finálový zápas mezi brněnskou Kometou a Pardubicemi. „Trochu se toho lekám, protože Brno je toho tak plné – tady je asi 12 tisíc lidí, na stadionu snad sedm tisíc. Tak se trochu bojím. Kdybych měl komornější téma, tak bych byl pevnější v kramflecích. Ale těším se, že zažijeme různé pozoruhodné situace,“ řekl krátce předtím, než začal s natáčením. Vedle práce redaktora se ujal také kamery.

K ruce mu byl redaktor Michal Šebela. „Hodně mě překvapilo, že je Vít Klusák tak samostatná jednotka. Sám se ujal kamery, v podstatě jsme se vždycky jen na chvíli sešli, řekli si, co by bylo dobré natočit, a on pak zmizel a přišel až na domluvený sraz,“ popsal natáčení Šebela.

Ještě před ranní poradou zamířil Vít Klusák do střižny. „Vybral jsem tři záběry, které bych tam chtěl mít, a už jsme na čase 4 a půl minuty. Pro zpravodajství je to prý moc dlouhé, takže budu muset vymyslet klíč na to, co z toho ještě vyhodím,“ řekl Klusák. Objektivita je podle něj relativní pojem a svoji reportáž o Kometě chce naopak pojmout subjektivněji.

Reportáž Víta Klusáka v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)