V Blansku už poosmé uspořádali soutěž vodicích psů

Blansko – Vodicí pes pomáhá nevidomému s orientací i ve zvládání každodenních činností. V Blansku uspořádali už osmý ročník soutěže psích pomocníků. Ti nejlepší museli prokázat, že i v neznámém prostředí a s rušivými elementy se na ně nevidomý může spolehnout. Pro Události v regionech natáčené dokumentaristy téma zpracovával Vít Klusák.

Z pohledu zdravého člověka je soutěž vlastně nuda – soutěžící čeká procházka Blanskem. Pro nevidomé je překážkou každé zaparkované auto, přechod přes ulici nebo schody. V takových chvílích musí se svým psem perfektně komunikovat. Například povel „Vyveď“ pro psa znamená, aby pro svého pána našel cestu ven z davu nebo obešel překážku, například zaparkované auto. 

  • Vodicí psi odpočívají po výkonech zdroj: ČT Brno
  • Vít Klusák dokumentuje soutěž vodicích psů zdroj: ČT Brno

Do soutěže Cesta ve tmě se přihlásilo osmnáct účastníků se svými vodicími psy. S nevidomými dnes v Blansku soutěží zlatý retrívr, královský pudl, border kolie, labrador i německý ovčák. „Pejsci musí umět zahnout doprava a doleva, najít schody, bezpečně provést svého pána interiérem a najít takzvaně neviditelné překážky, kterým se pes vyhne, ale nevidomého můžou zranit,“ vyjmenovala úkoly Laďka Dvořáková z občanského sdružení Vodicí pes.

Nejtěžší je obejít překážku, která je sice nad psem, ale nevidomého by mohla zranit

Vůbec nejtěžší je pro psa obejít překážku, která je ve výšce – tedy například větve stromů. Pes musí dobře znát výšku svého pána a jít od ní do dostatečné vzdálenosti, aby se člověk nezranil. Pro psa je nesmírně složité takovou dovednost získat a psy je v ní neustále nutné procvičovat.

Na celé cestě nevidomého provází také rozhodčí, který komunikaci mezi nevidomým a jeho vodicím psem hodnotí a přiděluje jim body. Cílem akce je podle organizátorů především představení práce vodicích psů.

Vít Klusák

„V redakci si asi myslí, že jsem hyperaktivní, a tak jsem ke Kometě dostal ještě další téma – soutěž vodicích psů. Už mám představu, jak ho chci pojmout. Záběry budou rozostřené, protože ve filmařské terminologii se jim říká slepé. Chci diváka vytrhnout ze stereotypu, protože očekává ostré záběry,“ uvažoval Klusák.

Odpolední příjezd Víta Klusáka a redaktorky Zuzany Neuvirtové způsobil v Blansku tak trochu poprask. Ale v dobrém slova smyslu. „Vše natáčí rozostřeně, místy i z pohledu psa. Hlavního pořadatele na to dopředu upozornil a jemu se ten nápad moc líbil. Jen pes z nás moc nadšený není. Moc mu to nejde a dělá chyby,“ přiblížila natáčení Zuzana Neuvirtová. Navíc psovi vyrábí překážky nad rámec soutěže – kameru například položil na zem a chce, aby ji pes s paničkou obešel.

Reportáž Víta Klusáka v Událostech v regionech (Brno) (zdroj: ČT24)
Vydáno pod