Poličná a Krhová budou samostatné obce

Valašské Meziříčí - Obyvatelé místních částí Poličná a Krhová v referendu rozhodli o odtržení od Valašského Meziříčí. V Krhové se pro osamostatnění obce vyslovilo 992 z 1617 oprávněných voličů, potřeba jich bylo nejméně 807. V Poličné řeklo ano odtržení celkem 798 z 1419 oprávněných voličů, nejnižší možný počet byl 711 hlasů. Vedení valašskomeziříčské radnice do poslední chvíle věřilo, že si své městské části udrží. Účast v referendu byla nad očekávání vysoká.

Tři měsíce měla radnice Valašského Meziříčí na to, aby přesvědčila obyvatele částí Krhová a Poličná o výhodách velkého města. Odtržením místních částí město utrpí zejména ekonomicky – ztráta čtyř tisíc obyvatel znamená nižší příjmy z daní. Krhová má navíc na svém katastru městskou skládku a 300 hektarů lesa. 

Poličná a Krhová žijí referendem (zdroj: ČT24)

Nerušte nám naše školy 

Předmětem sporu mezi valašskomeziříčskou radnicí a obyvateli okrajových částí se stal loňský plán optimalizace školství ve městě. Radnice chtěla zrušit základní školy právě v Poličné a Krhové. Narazila ale na tuhý odpor místních obyvatel. Obě části začaly hrozit tím, že pokud budou školy zrušeny, nechtějí být součástí Valašského Meziříčí. Ačkoliv radnice optimalizaci odložila, lidé z Poličné i Krhové začali sbírat podpisy na petici žádající vypsání referenda o odtržení. Zastupitelé Valašského Meziříčí nakonec referendu museli dát zelenou. 

Valašskomeziříčská radnice provedla i řadu dalších ústupků – zavázala se k větší průhlednosti jednání a zástupcům osadního výboru nabídla účast na jednáních. Zastupitelé také stáhli z projednávání plánovaný převod majetku z katastru Krhové přímo na město. Ten by místní část připravil o pozemky a stavby za 130 milionů korun.