Galerie Beseda vystavuje Cestující malířky Ivany Lomové

Ostrava - Respektovaná pražská ilustrátorka a malířka Ivana Lomová vystavuje v ostravské galerii Beseda svůj nejnovější cyklus obrazů. Jmenuje se Cestující a děj se odehrává ve vlaku.

Ivana Lomová tentokrát objevila své téma na trati. Vracela se domů z ciziny a mezi Berlínem a Prahou udělala řadu fotografií, ze kterých pak při malování vycházela.

„Pohled z okýnka vlaku byl najednou tak úchvatný, na tu naši středoevropskou krajinu, že jsem v jednom kuse fotila. Většina těch obrazů pak vznikla na základě třeba pěti fotografií. Je to různě zkomponované a vymyšlené a všelijak jsem podváděla s perspektivou,“ vypráví Lomová.

Podobně jako v její předchozí sérii Kavárny vidíme lidi osamělé, spící nebo zamyšlené a nevnímající okolí. Další rozměr dává obrazům dění za okny.

„Člověk tam má okno, vnitřní a vnější svět. A ten vnitřní svět je jakoby ten pevný náš svět, který dobře známe. A ten vněšjí svět, to je něco, co je vzdálené, proměnlivé, nejisté. A navíc ten pohyb, cesta odněkud někam, je symbolický,“ vysvětluje malířka.

„Ivana Lomová je řazena k realistickému proudu v současném malířství. Ten její realismus je velmi osobitý a jednotlivá témata, která se mohou zdát banální, jsou takovou globální výpovědí lidí o člověku, o jeho prostoru,“ uvádí kurátor výstavý Jiří Jůza.

Ivana Lomová vystavuje v Ostravě vůbec poprvé a její Cestující, na kterých pracovala poslední rok, mají v ostravské Beseda premiéru.

„Jedná se o dílo opravdu aktuální, velmi světové, přitom velmi ženské, čtivé a hlavně velmi podmanivé,“ shrnuje Jůza.

Obrazy této ojedinělé osobnosti současné české malby, budou v galerii Beseda do 1. června.