Nezletilé děti může bez vlastního zavinění postihnout i exekuce

Nový Jičín - Ještě nejsou ani plnoletí a už dluží bez vlastního zavinění tisíce korun a zajímají se o ně exekutoři. Děti, za které jejich rodiče nezaplatili poplatky za odpady, se automaticky stávají dlužníky. To je i případ sedmnáctileté Nikoly ze Zubří. Změnit by to měla novela zákona o místních poplatcích, kterou budou nyní projednávat poslanci.

Středoškolská studentka Nikola až do podzimu netušila, že dluží tisíce korun. Pak přišel šok: do schránky dorazila poslední výzva před provedením exekuce. Pěstouni, ke kterým se před dvěma lety přestěhovala, až poté zjistili, že otec Nikoly za ní v Novém Jičíně několik let neplatil odpady. Exekuce narostla na 13 tisíc korun. „Doporučili jí, že by měla nastoupit na brigádu a na tuto exekuci si vydělat,“ říká překvapená pěstounka Iva Kalová. Exekuce na Nikolu není zdaleka jediným trápením, které pěstouni ze Zubří řeší. Také zbývající dva chlapci dluží za odpady téměř 11 tisíc korun. Dosavadní legislativa totiž umožňuje vymáhat poplatek za odpady pouze po konkrétním poplatníkovi, tedy i po nezletilých dětech. A soudy návrh na exekuci bez průtahů schválí. „Podle práva je to v pořádku, to skutečně jde. Z hlediska morálního je to problém,“ myslí si veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Otec Nikoly s exekucí souhlasil, dohodnuté splátky už ale poté neplatil. Exekutorský úřad proto poslal výzvu přímo nic netušící dívce na novou adresu k pěstounům. „Nezletilá osoba je ve svých 17 letech již natolik mentálně vyspělá, že je schopna vnímat účinky řízení a tak jí prostou výzvou doručil informativní přípis o tom, kolik ten dluh činí,“ vyjádřil se viceprezident Exekutorské komory David Koncz. Nikole nakonec pomohl samotný věřitel, novojičínská radnice. Pěstouni nabídli, že zaplatí celý dluh na poplatcích i za další roky. A radní využili poslední šanci, kterou dlužníkům dává zákon - exekuci stáhli. „Rada města souhlasila s pozastavením exekuce na slečnu Nikolu, na její majetek. Ona je nezletilá, studentka, myslím si, že je to velmi rozumné,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Novela zákona o místních poplatcích leží na stolech poslanců. Umožnila by obcím vymáhat poplatek za odpady i po rodičích dítěte.  I když ji sněmovna schválí, na již běžící exekuce to zřejmě vliv mít nebude.