Muž stojí před soudem kvůli loňskému požáru skladu svíček

Brno – Z obecného ohrožení se u Krajského soudu v Brně zpovídá pětatřicetiletý Roman Zabloudil. Loni v květnu měl v Hrušovanech u Brna v opilosti polít benzínem a zapálit novinový stánek, od kterého vzplál sklad svíček. Ze dvou hal zbyly jen obvodové zdi, veškeré uskladněné zboží lehlo popelem. Škoda přesáhla 25 milionů korun.

Obžalovaný u soudu svoji vinu popírá s tím, že hlavní svědek obžaloby lhal. „Nevěřím jeho výpovědi, lže a chce mě dostat do kriminálu. Stánek byl v dezolátním stavu. Vím, že se tam scházeli mladí a já jsem tam taky nakoukl,“ vypověděl Zabloudil před soudem.

Jako hlavní svědek proti němu stojí Jiří Kovář, který tvrdí, že k výpovědi byl donucen policií. Znalecký posudek o něm hovoří jako o nevyrovnaném a nespolehlivém člověku s tendencí zkreslovat výpovědi. Věrohodnost jeho výpovědi proto označila soudní znalkyně Alena Michalová za velmi nízkou. U obviněného se naopak v posudku píše o nadměrném požívání alkoholu. Neprokázal se u něj ale projev pyromanie.

Obhájce Zdeněk Mach (zdroj: ČT24)

Hořet začalo 22. května kolem druhé hodiny ráno. Nejprve vzplanula bývalá trafika, plameny ale rychle přeskočily i na vedlejší sklad. Policie zjistila, že se palič před požárem opil a při návratu domů nemohl před restaurací nalézt své jízdní kolo. Místo toho, aby šel domů, se potom vydal k autobusovému nádraží. Zde hořlavinou polil zeď vybydleného stánku s tabákem ve Vodní ulici. Objekt byl však vyroben ze značně hořlavých materiálů. Plameny, které pak vyšlehly, se rychle šířily do okolí a zachvátily i svíčkárnu. Pachatele usvědčili svědci, kteří jej při podpalování stánku viděli.

Požár skladu svíček v Hrušovanech u Brna (zdroj: ČT24)