Učitelkám v mateřinkách klesly platy až o pět tisíc korun

Olomouc - O tisíce korun měsíčně přišly některé učitelky v mateřských školách v Olomouckém kraji. Na základě změn v platových třídách sice dostaly v lednu přidáno, na vyplácení vyšších mezd už teď ale školkám chybí peníze. Ředitelky proto začaly svoje podřízené přeřazovat do nižší tarifní třídy. Rozdíl v platech je až pět tisíc korun.

Jen dva měsíce se z větší výplaty těšila učitelka mateřské školy v Přerově Dagmar Plichtová.    S dětmi pracuje šestadvacet let. Peníze navíc pro ni byly motivací. „Konečně jsme byli rádi, že i na mateřinky se dostalo, pořád se všude zvyšovaly platy a my jsme zůstávali někde u dna,“ říká. Do konce minulého roku byly učitelky mateřských škol odměňovány podle délky praxe. Ohled se bral i na dosažené vzdělání. Od ledna jsou nově placeny podle náplně práce. V deváté tarifní třídě berou v průměru kolem jednadvaceti tisíc hrubého. „V okamžiku, kdy ředitelé uviděli své rozpočty pro letošní rok, tak zjistili, že pokyn, který dostali od ministerstva školství, jak mají odměňovat své učitelky v 9. platové třídě, zdaleka neodpovídá finančním možnostem,“ uvedla předsedkyně školských odborů Olomouckého kraje Eva Hrdličková.

„Od ledna 2012 ministerstvo školství přidalo z rozpočtu čtyři miliardy korun, které šly na tarifní platy učitelů,“ oponuje mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Radek Melichar.

Už od února letošního roku ale některým školkám chybí peníze, aby pokryly platy v takové výši. Ředitelé mateřinek proto kvůli úsporám začali učitelky přeřazovat do nižší platové třídy. To je případ i Dagmar Plichtové. Ta teď měsíčně vydělá o zhruba čtyři tisíce méně. „Ministerstvo školství nevidí žádné objektivní důvody, proč by měly klesat platy učitelů v mateřské školce,“ tvrdí mluvčí ministerstva Radek Melichar. Učitelky se už obrátily na ombudsmana a Českou školní inspekci. Protesty nebo hromadné odchody zatím neplánují.

Učitele letos čeká zřejmě ještě jedno snižování platů. Regionální školství má totiž přijít o téměř dvě miliardy korun, které chce vláda ušetřit.