Nejmenší ostravské kino slaví narozeniny

Ostrava – Nejmenší a zároveň nejoblíbenější ostravské kino, které provozuje městské Centrum kultury a vzdělávání, slaví pět let od přestěhování do Kostelní ulice. Minikino má ale mnohem delší tradici. Od roku 1992 fungovalo v historickém činžovním domě v ulici Československých legií, kde bylo předtím sídlo i předváděcí sál bývalého Filmového podniku. Dům pařil soukromníkovi a chátrající prostory tam městská organizace nemohla rekonstruovat. Proto zřizovatel rozhodl o stěhování.

„Bylo mi to líto. Kino mělo při své omšelosti dobrou atmosféru. A navazovalo na někdejší, dlouholetý Filmový klub v Domě kultury Vítkovic,“ vzpomíná Marek Podešva, který kino miluje, ale pouze v komorním provedení. „Na nové prostory jsem si ale zvykl a vůbec to není špatné,“ dodává.

„První půlrok v novém jsme zaznamenali jistý úbytek návštěvníků. Naši hosté nás nemohli najít,“ vzpomíná vedoucí kina Jarmila Kučerová.

Nakonec se ukázalo, že nová budova přinesla více výhod. Je to především větší kapacita, komfortní kavárna s terasou, galerie a také nové filmové cykly, které přilákaly zpět ztracené diváky. Vedení kina zavedlo pravidelní promítání pro děti, ale také pro starší lidi. Funguje tam opět Filmový klub. V minulém roce kino prošlo digitalizací. V roce 2011 navštívilo kino 16 tisíc diváků.

2. května se návštěvníci mohou těšit na narozeninový dárek – bezplatné promítání s překvapením. „Pevně věřím, že výběr programu diváky nezklame,“ říká ředitel Centra kultury a vzdělávání Moravská Ostrava Filip Rohan. Dodává, že Minikino nejnavštěvovanější středisko. K narozeninám rovněž vedení centra spustí nové, atraktivnější a funkčnější webové stránky.