Šumperští hasiči nacvičovali zásahy ze vzduchu

Šumperk - Trénink zásahu při požáru v Jeseníkách dnes měli hasiči ze Šumperska. 15 jednotek tam cvičilo spolu s leteckou hasičskou službou. Z vrtulníků a letadel se dá hasit v nepřístupném terénu. V nejvyšších moravských horách jsou připraveny k zásahu do půl hodiny.

Naplnit vak, vzlétnout a vypustit vodu na cíl – ač to vypadá jednoduše, tento zásah vyžaduje dokonalou sehranost pilotů s hasiči. „Máme jednotky na místě v tom lese, kde velitel koordinuje jednotlivé odhozy a hašení touto látkou a musíme mít jednotky i na letišti, které je naplní,“ vysvětluje ředitel šumperských hasičů Martin Žaitlik. Hasiči mají k dispozici jak letadla, tak vrtulník. Ten například loni zasahoval u velkého požáru továrny v Chropyni.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Častěji ale nebe nad Jeseníky brázdí letadla. Od března do října nalétají kolem 50 hodin monitorovacích letů. „Lítáme ze Žamberka a k dispozici jsme pro hasiče do 20 minut,“ uvedl ředitel společnosti zajišťující hasičskou službu Petr Ryšavý. V loňském roce letouny v nejvyšších moravských horách zasahovat nemusely. Požáry hasily na Broumovsku a Orlických horách.