Ostrava bude mít další vysokou školu

Ostrava - Ostrava bude mít další vysokou školu. Stěhuje se tady soukromá Vysoká škola Karla Engliše z Brna. Od Krajského úřadu získala do pronájmu budovu v Přívoze. Výuka začne ve škole už od příštího akademického roku.

Palackého ulice, sociálně vyloučená lokalita poblíž centra Ostravy. Kdysi tady sídlila střední odborná škola, téměř dva roky je ale prvorepubliková budova opuštěná. Už na podzim se do ní studenti, tentokrát vysokoškolští, opět vrátí. „Mění se majetková struktura této organizace, škola si zaslouží nový kabát. A Karel Engliš je spojen s tímto regionem a myslím, že je na místě, aby sídlo školy bylo v Ostravě,“ říká předsedkyně představenstva VŠ Karla Engliše Renáta Hótová. Brněnská vysoká škola má za sebou bouřlivou minulost. V akademické radě kdysi seděli lidé, o kterých se hovořilo v souvislosti s kauzou soudce Jiřího Berky. Primátor Brna Roman Onderka tam získal titul bakalář. Podle akreditační komise ale jeho závěrečná práce údajně nesplňovala akademická kritéria. „To, co bylo, je určitě minulostí, my chceme začít znova,“ uvedla Renáta Hótová.

„Vše závisí na dobrém jméně vysoké školy, na její dobré pověsti. Pokud tuto pověst nemá, tak nepřiláká určitě dobré studenty,“ myslí si rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Škola poskytne už od září místo dvěma stovkám studentů. Nabídne bakalářské vzdělání v ekonomických a právnických oborech. Navíc pomůže zkulturnit městkou část Přívoz. „Chtěla bych, aby ta škola měla ve své podstatě regionální charakter, obsáhnout region Slezska, zaměřit se na Polsko,“ prozradila předsedkyně představenstva Hótová.

„Má akreditované studijní programy shodné nebo blízké těm, které nabízíme my, takže nepřinese v Ostravě možnosti rozšíření možnosti studia,“ tvrdí prorektor pro studium VŠB-TU Ostrava Petr Noskievič.

Nového kabátu se dočká nejen budova školy, ale i protější bytové domy. Projdou rekonstrukcí a už příští rok se přemění ve vysokoškolské koleje.