Stavba nejvyšší budovy ČR je v polovině

Brno - Nejvyšší budova Brna AZ Tower má měřit 111 metrů, tím se stane nejvyšší budovou v ČR. Bude mít 30 podlaží. V prvním až třetím patře vznikne obchodní pasáž včetně restaurace, fitness centra o rozloze 1350 metrů čtverečních a autosalonu s autoservisem. V ostatních patrech budou kanceláře. V nejvyšším – třicátém – bude technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 275 aut. Celá stavba má stát 800 milionů korun. Jak taková budova roste? Štáb České televize byl na stavbě natáčet. Jako první se dostal i na nejvyšší dosud postavené patro budovy.

V současnosti se pracuje na sedmnáctém patře. „Rychlost výstavby jednoho patra je devět až dvanáct dní,“ upřesnil manažer projektu Pavel Teplý. Podle něj bude skelet dokončený letos v září a celá budova bude hotová v dubnu příštího roku. Následná kolaudace potrvá čtyři až pět měsíců.

Barbora Žítková točila v nejvyšší budově ČR (zdroj: ČT24)

Mrakodrap vyrůstá v lokalitě mezi ulicemi Pražákova a Heršpická. Lokalita má výbornou dopravní dostupnost, včetně napojení na dálnici D1, podle Teplého je vyhodnocena jako ideální pro stavbu výškových budov. Ve fázi projektu jsou podle něj hned dvě stavby sousedící s budovou AZ Tower. Jedna z nich má být dokonce o šest metrů vyšší.

Místo, kde vyrůstá nejvyšší budova České republiky