Národní divadlo Brno uvede Annu Kareninovou jako vztahový kabaret

Brno - Jako „vztahový kabaret“ o milostném vzplanutí a následném ochladnutí uvede Národní divadlo Brno dramatizaci slavného románu Anna Kareninová. Hlavní roli ztvární na prknech Reduty hostující ostravská herečka Tereza Vilišová. Režisérem je Daniel Špinar, uznávaný mladý tvůrce, který novým způsobem pohlíží na klasické látky. V této sezoně již uvedl v Redutě svou verzi Valmonta. Premiéru divadelní hry uvidí diváci dnes večer.

Při nastudování románu spisovatele Lva Nikolajeviče Tolstého si divadelníci vybrali dramatizaci současného německého autora Armina Petrase. „Uvádíme ji v české premiéře,“ uvedl překladatel textu a umělecký šéf Reduty Petr Štědroň.

„Pokud někdo čeká, že inscenace bude klasickým převodem románu, tak bude asi zklamán. Sám pro sebe představení označuji jako vztahový kabaret pro sedm postav,“ řekl Špinar. Režisér prý v inscenaci hledá odpověď na otázku, kam odchází láska a co se stane s prvotní zamilovaností poté, co vyprchá vášnivé vzplanutí. Historické reálie Ruska 19. století v inscenaci ustupují do pozadí.

Ukázka ze hry Anna Karenina (zdroj: ČT24)

Tolstého román vypráví o síle vášně, která dokáže prorazit hranice společenských konvencí, ale vzápětí uvadá. Hrdinkou je vdaná Anna Kareninová, jež má milostný poměr se svým osudovým mužem – mladým důstojníkem Vronským. Vztah ji ale ničí a uvrhá do zoufalství, které vede až k fatálnímu konci.    

Annina manžela hraje v Brně Martin Sláma, Vronského ztvární Jiří Vyorálek. V dalších rolích se představí například Petr Bláha a Gabriela Mikulková. Autorem scény je Henrich Boráros, kostýmy navrhla Linda Boráros. O hudební doprovod se přímo na jevišti postará Ondřej Merta. Premiéra bude uvedena dnes, v pátek 27. dubna.

Anna Kareninová láká už od 30. let také filmaře. Titulní roli si na stříbrném plátně vyzkoušela řada mimořádných hereček, třeba Greta Garbo, Jacqueline Bissetová a Sophie Marceauová. V českých divadlech ji podle databáze Divadelního ústavu hrály například Marta Vančurová, Jaroslava Adamová, Vlasta Chramostová nebo Jana Janěková, jež ji v roce 1987 ztvárnila právě v Národním divadle Brno.