Správci zámku Raduň dokončují rozšíření prohlídkové trasy

Raduň - Správa zámku Raduň dělá poslední úpravy na rozšíření prohlídkové trasy. Od 5. května budou moci návštěvníci poprvé vidět také historický komorníkův byt a zrekonstruovanou knihovnu v jižním křídle obytného podkroví.

Při nákladné a náročné rekonstrukci podkroví a půdy zažili správci zámku Raduň různá překvapení. Jeden drobný nález ukončil pochybnosti o přesném datu konce nádstavby zámku o další patro.

„Věděli jsme, že dostavba byla zahájena v roce 1903, ale teď mám v ruce, teprve dvě hodiny, kousek dobového tisku z 23. srpna 1909, který byl použit jako vycpávka pro dekoraci stropního trámu. Ta na nám limituje konec stavby,“ uvedla správkyně státního zámku Raduň Eva Kolářová.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Komorníkovy soukromé prostory tvořila malá ložnice a obývák. Jako jediný z personálu měl byt, a to i se samostatným vchodem, který vedl přes půdu.

„Komorník byl člověk, který byl nejblíže pánu domu, čtyřiadvacet hodin denně mu byl k dispozici. Proto také musel být na okamžité zavolání v jeho blízkosti. Všichno ostatní služebnictvo mělo jen jediný pokoj,“ uvedla Kolářová.

Prostor nové knihovny mohli návštěvníci zámku vidět už dříve, ale nyní, po končící rekonstrukci, je mnohem blíže historické podobě. Třeba včetně původní barevnosti stěn nebo žebroví klenby.

„To, na co jsme obzvláště pyšní, je opět hříčka náhody. Za komínem jsme našli kousíček původní malované vitráže. A podle úplně malého střípku jsme uměli zrekonstruovat výplně těch střešních světlíků,“ vysvětlovala správkyně.

Dalším objevem byla zrcadlová stěna. „Byla překrytá, neměli jsme o ni tušení. Měla ten prostor zvětšovat a zrcadlit naprosto monumentální, na zámcích ojedinělý a monstrózní krb, který je kopií románského portálu kostela v Polsku,“ vysvětlovala kastelánka.

Příští rok chce vedení zámku zpřístupnit další dva hostinské pokoje v severním podkroví a hlavně dokončit opravu barokní sýpky, ze které vznikne nové návštěvnické centrum.

Vydáno pod