Na premiéru Armidy přijede do Ostravy vnuk světoznámého skladatele

Ostrava – Na premiéru poslední, vrcholné, přitom málo hrané opery Antonína Dvořáka Armidy v ostravském Národním divadla moravskoslezském přijede i vnuk světoznámého skladatele – Antonín Dvořák III. Narodil se osmému dítěti hudebního velikána Otakarovi v roce 1929.

V dopise řediteli divadla Jiřímu Nekvasilovi požádal o dvě vstupenky na premiéru, která bude 3. května.

„Vzhledem k tomu, že jsem ve svém již dosti dlouhém životě neměl mnoho příležitostí vidět a slyšet Armidu, dovoluji si vás požádat o umožnění nápravy tohoto nedostatku,“ napsal mistrův vnuk. Do Ostravy chce přijet i se svým synem, dalším Antonínem Dvořákem.

O vnukovi skladatele je možné říct, že opatruje odkaz slavného děda. Je mimo jiné členem Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka, které založil spolu s pěvcem Peterem Dvorským a dirigentem Liborem Peškem. Dodnes je také spolumajitelem vily Rusalka, která je součástí Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké nedaleko Příbrami. Tam jeho děd trávil každé léto od roku 1884 až do smrti. Výjimkou bylo období, kdy působil v New Yorku.

Opera Armida, která je podle znalců více než jiná mistrova díla ovlivněna hudbou Richarda Wagnera, se vrací na jeviště jednadvacet let po posledním scénickém nastudování. Premiéra, která sklidila hodně kritiky, byla v roce1904 arepríz bylo jen deset. Skladatel zemřel několik týdnů poté.

Děj opery se odehrává v pohanském Damašku v době první křižácké výpravy. Armida je dcerou krále a má na přání otce a kouzelníka Ismena způsobit rozkol v křižáckém táboře. Mezi bojovníky je rytíř Rinaldo, do kterého se zamiluje.

Ostravská opera dílo uvádí k výročí 170 let od narození skladatele. Představení režíruje ředitel divadla Jiří Nekvasil. V roli Armidy se bude střídat Dana Burešová a Eva Dřízgová-Jirušová.