AVÍZO: Čarodějnice na zámku v Mníšku už o víkendu

Blíží se filipojakubská noc a na zámek Mníšek pod Brdy se začínají slétat čarodějnice. Dokonce budou i provádět v sobotu 28. dubna vpodvečer zámkem malé návštěvníky a jejich rodinné příslušníky. Nebude chybět anděl a bílá paní. Čarodějnice budou na zámku bydlet a provádět až do 1. května.

Program čarodějnic na zámku v Mníšku pod Brdy

28. dubna 16,00 – 18.00 Prohlídky Čarodějnické s andělem a bílou paní, výtvarné tvoření – výroba nejškaredší čarodějnice

29. dubna 10,30 – 15,30 hod. – Prohlídky Čarodějnické

1. května 10,30 – Prohlídka Májová

Zámek v Mníšku pod Brdy
Zdroj: ČT24/Jana Digrinová

„Jsou to hodné čarodějnice a tak nemusí mít strach, že by je někdo upálil na hranici. Budou nám vyprávět právě o tom, jak k tomu došlo, že lidé věří v čarodějnice, že se jich bojí a proč je upalují,“ zve k návštěvě zástupkyně Lenka Pružinská.

Víte vůbec, jak se taková čarodějnice pozná a jak se proti nim můžete bránit? Víte, že to nemusí být ošklivá babizna, ale třeba i pěkná mladá dáma, která umí kouzla, zaříkadla a lektvary? Nebo že na obranu proti nim stačí dělat velký rámus? To určitě dětem nedělá žádné problémy.

Proč mládež přeskakuje oheň a chlapci vyhazují košťata k nebi? Proč si dívky vyráběly křížky a hospodyně pokládaly trsy trávy před práh? To všechno vám poví mníšecká čarodějnice. Vezme vás do zámeckých jídelen, tří věží, knihovny a dalších salonků. Během prohlídky s ní určitě potkáte další pohádkové bytosti. V kapli krásného anděla, který předá dětem nebeské poselství a potom je bude  pasovat na rytíře a na princezny. Na arkádě bílou paní, jak se prochází se svíčkou. Když má dobrou náladu, někdy i zamává. Co myslíte, je to mníšecká Leontýnka?

Po prohlídce si můžete vyrobit ve výtvarné dílně vlastní nejškaredší čarodějnici nebo se podívat na panenky v historických kostýmech, které ušila Jarmila Kupková. Podvečerní prohlídky doporučujeme rezervovat na telefonu 318 590 261.

Čarodějnice bude provázet i v neděli 29. dubna, tentokrát během dne. Anděla a bílou paní už sice nepotkáte, zato ale čarodějnice dětem nechá potěžkat tác pro služebnictvo, ukáže šperkovnici pro princeznu, kouzelné zrcadlo, obydlí zámecké meluzíny, zvoneček s nožičkami nebo rohaté čertovské křeslo.

Navíc vám prozradí, proč se kolem hlavního ohně stavělo ještě dalších sedm ohýnků nebo proč se před dveře sypala zrnka písku a také vás vyzkouší, jestlipak po čichu poznáte, z jakých ingrediencí vařila kouzelné nápoje a lektvary. Je pevně přesvědčená, že to nepoznáte a už teď se tomu „hyhňá“. Prohlídky v neděli 29. dubna začínají v 10.30 hodin. Opět nebude chybět malá expozice o historii módy na panenkách. Jak chodila oblékaná královna Kleopatra, Marie Terezie, Ludvík XIV., Sissi nebo Božena Němcová? Ty všechny tam potkáte a ještě dalších 70 historicky oblečených panenek Barbie.

Protože, jak jsme už řekli, mníšecké čarodějnice jsou hodné a nikdo je neupálí, provedou vás zámkem i o státním svátku 1. května a to na prohlídce Májové. Tentokrát budou vyprávět o tom, co následuje po noci upalování čarodějnic. A to je stavění májek. Že čím vyšší, tím lepší? Každá vesnice chtěla mít tu největší a nejkrásnější májku. Také si ji pak museli mladíci bedlivě hlídat, aby jim ji nikdo neukradl. To by byla velká potupa! Pod májkou se tančilo a veselilo, byla to událost, na kterou se všichni těšili, a to dokonce i zámečtí pánové.

„Užijte si čarodějnice i první májový den na mníšeckém zámku. Na naše čarodějnice jen tak nezapomenete. Bude veselo a krásně teplo,“ ujišťuje zástupkyně Lenka Pružinská. 

Jana Digrinová, kastelánka