Hasiči zasahovali u požáru lesa ve vojenském prostoru Březina

Podivice (Vyškovsko) - U řady požárů trávy a lesních porostů zasahují od rána jihomoravští hasiči. Oheň snadno vzniká kvůli suchu, práci hasičů navíc komplikuje silný vítr. Čtrnáct jednotek vyjelo například do Podivic na Vyškovsku, kde ve vojenském prostoru Březina vzplál les. Zásah ve střežené zóně přinesl i nečekané překvapení – hasiči spolu zpočátku nemohli komunikovat přes vysílačky kvůli vojenským rušičkám signálu.

Rozsáhlý požár zasáhl téměř deset hektarů lesa. Proto kromě čtrnácti jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů ve vojenském prostoru pomáhal s hašením také vrtulník. Les hasil pomocí speciálního vaku naplněného vodou. 

Oheň vzplál po desáté hodině dopoledne, pod kontrolu se ho hasičům podařilo dostat až po pěti hodinách. „Tyto požáry jsou náročné kvůli tomu, že tu není dostatek vody, a proto musíme jezdit na čerpací stanoviště do Podivic. Je tu i členitý terén, který je značně nepřehledný. Navíc byl les zakouřený a oheň se šířil i korunami stromů. Pro hasiče to byl problematický a fyzický náročný zásah,“ vysvětlil velitel zásahu Radim Kusala. 

NO COMMENT: Požár ve vojenském prostoru Březina (zdroj: ČT24)

Drobná doutnání ale dohašovali do pozdního odpoledne. „Zřejmě se na tom podepsalo i sucho. Příčina je ale zatím v šetření,“ řekl Kusala. Ve vojenských prostorech nejsou požáry nic neobvyklého – zvlášť po střelbách nebo po výcviku, při kterém se používají třeba světlice. Škody vyšetřovatelé zatím nevyčíslili.

Vydáno pod