Sociální pracovnice Babičková z kauzy týraného Dominika dostala podmínku

Brno - Brněnský městský soud potrestal sociální pracovnici z kauzy týraného Dominika Evu Babičkovou šestiměsíčním podmínečným trestem s odkladem na jeden a půl roku. Před časem jí už takzvaným trestním příkazem uložil stejný trest s odkladem na dva roky za to, že na jeho rodinu důsledně nedohlížela a nezabránila týrání dítěte. Babičková si proti tomu podala odpor. Soud tak musel kauzu projednat v řádném líčení. Žena se proti dnešnímu verdiktu na místě odvolala.

Soudce Jaroslav Chochola svůj verdikt zdůvodnil tím, že se Babičková v případě chovala velmi pasivně. I když měla informace o tom, že rodině byly už v minulosti děti odebrány a nad Dominikem je vysloven dohled, na kontrole byla pouze jednou. Rodinu měla na starosti v době, kdy byl týrán podvýživou.

„Bylo třeba zvýšit dohled nad rodinou, a ne rezignovat. Prokazatelně pracovala paní Babičková s rodinou jen třikrát, což je nedostatečné. Měla jedenáct měsíců na to, aby ve věci něco provedla. Kdyby razantně zasáhla, nemuselo k tomu vůbec dojít,“ řekl soudce. Babičkové uložil trest ve výši šesti měsíců s odkladem na 18 měsíců.

Babičková se proti rozsudku na místě odvolala s tím, že necítí žádné pochybení. Případem se tak bude zabývat krajský soud.

Babičková dostala rodinu na starost v roce 2008

Eva Babičková odešla do důchodu, ale v roce 2008 se vrátila pracovat na úřad nejprve do Slatiny a později na Brno-střed. „Do spisu jsem se dívala hned po nástupu do práce. Byla tam oznámení od lékařky o týrání. Dominik sice byl drobný, ale nebylo na něm nic, co by nebylo v pořádku,“ vypověděla před soudem sociální pracovnice.

Do bytu rodiny se podle výpovědi šla poprvé podívat poté, co na úřad zavolal anonym s tím, že chlapce týrají. „V lednu potom přišla jeho matka a říkala, že ho nezvládají a potřebují pomoct. Začala jsem zařizovat internátní školu, ale Dominik tam nepřijel. Rodině jsem se snažila pomáhat, ale oni to nepřijímali,“ vysvětlovala.

Před soudem se hájila, že se rodinu ještě několikrát pokusila navštívit, ale neotvírali. „Plně jsem se spolehla na školu na Lidické, protože oni vždycky měli pro tyto věci cit. Spolupracovala jsem se školou, jelikož jsem věděla, že je to pro Dominika nejlepší. Nechtěla jsem ho zatěžovat svými návštěvami,“ tvrdila.

Výpověď Evy Babičkové

„Viděla jsem chlapce doma a usoudila jsem, že mu nejsem sympatická. Utíkal přede mnou, viděla jsem, že se mu nezdám. Nechtěla jsem ho týrat svými návštěvami. Usoudila jsem, že kontroly budu provádět jenom prostřednictvím školy. Do června mi nenapsali nic. Z toho jsem vyvodila, že je vše v pořádku.“

Babičková: Řešila jsem ještě únos dítěte z Anglie, měla jsem strašně moc práce

Podle svých slov Babičková v té době řešila deset závažných případů, celkově měla na starosti 300 spisů. „Pak už jsem byla i naštvaná, že chození k nim domů je bezvýsledné, nikdy nebyli doma. Je to hrozná bezmoc. Spoléhala jsem tedy na to, že ve škole je dítě pod dozorem. Domluvili jsme se, že kdyby bylo něco mimořádného, dají mi vědět a já budu jednat,“ řekla.

„Bylo na policii, aby zjistila, jestli se rodiče něčeho dopustili. Plně jsem se spolehla na policii. Jestli tam nic nezjistili, tak nevím, co bych měla zjistit já. Necítím morální odpovědnost,“ uzavřela svoji výpověď Babičková.

U soudu vypovídala také Dominikova třídní učitelka

Dominikova třídní učitelka Anna Brejová z přípravné třídy chlapce popsala jako normální dítě bez známek hyperaktivity. „Vždy přišel do třídy a řekl: Dobrý den, můžu jíst? Ze začátku chodil do školy pravidelně, pak rapidně narostly jeho absence na 190 hodin za jedno pololetí,“ uvedla učitelka.

Zprávu Butajová napsala ve chvíli, kdy se jí chlapec svěřil, že ho matka uhodila vařečkou do obličeje. „Opakovalo se to dvakrát až třikrát. V té době nebylo vidět, že je vyhublý, měl pouze modřiny,“ vypověděla.

Lea Petříčková před soudem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

V případu byla nedávno potrestána jiná sociální pracovnice Lea Petříčková. I ona měla po jistý čas Dominikovu rodinu na starosti a týrání neodhalila, protože se jí podle soudu dostatečně nevěnovala. Dostala za to čtyři měsíce vězení s podmíněným odkladem na rok. Trest potvrdil Krajský soud v Brně.

Dominik nedostával řádnou stravu, byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. V době odhalení případu, kdy musel být umístěn do nemocnice, vážil sedmiletý chlapec 13,5 kilogramu, tedy asi jako dvouleté dítě. Jeho otec dostal 6,5 roku a matka šest let vězení.