Zlín obnovil tradici prvomájových oslav z dob Bati

Zlín - Symbol Zlína se dnes otevřel jako v dobách své největší slávy. Baťova vila hostila stovky návštěvníků, jak to bylo obvyklé v době největšího rozmachu obuvnické firmy ve 30. letech minulého století. Zlín tehdy patřil mezi neprogresivnější města celé Evropy.

Poprvé v roce 1924 pozvali Baťovi zaměstnance oslavit 1. máj do své vily. Jak firma rostla, byly zlínské oslavy svátku práce mohutnější. „Práci čest, to vzniklo tady. Heslo nepochází od komunistické strany. V závodě to bylo napsané na zdech, všude,“ řekl Svatopluk Jabůrek z Klubu ABŠ Zlín.

Prvomájová oslava měla striktní pravidla. Například oběd – ten byl v režii každé dílny zvlášť, a tak se menu hodně lišilo. „Každé dítě dostávalo při tom obědě pomeranč, to bylo to první, co si pamatuji,“ zavzpomínal Jindřich Jahůdka z klubu.

NO COMMENT: Prvomájové oslavy ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Ještě před 80 lety korzovaly továrním areálem tisíce lidí. „U Baťů šlo o transparentní ekonomiku a každá dílna byla samostatná ve svém rozhodování i ve své ekonomice,“ řekl ředitel Nadace Tomáše Bati Zlín Pavel Velev.

Dnes ovšem v areálu vyrábějí boty už jen dvě malé firmy. Zlínu to ale oslavu nijak nepokazilo. Událostmi nabitý den vyvrcholil průvodem, jak to ostatně bylo za Bati zvykem.

Vydáno pod