Státní maturity v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

Ostrava - Na středních školách a gymnáziích odstartovaly státní maturity. Testy a písemné práce bude letos v Moravskoslezském a Olomouckém kraji absolvovat bezmála 17 tisíc studentů. Dnes skládali povinnou zkoušku z jazyka českého. Zítra maturují z cizího jazyka a v pátek z matematiky.

Zkouška z dospělosti čeká v Moravskoslezkém kraji asi 11 tisíc studentů. Začali ráno didaktickým testem z jazyka českého. Studenti mohli i letos volit mezi lehčí a těžší variantou. Podle údajů Cermatu si tu náročnější vybralo jen mizivé procento maturantů. Na Wichterlově gymnáziu je to ale jinak. „Byly předměty a třídy, kde si děti nebo žáci volili stoprocentně vyšší úroveň, ale standardně kolem 20 - 30 procent,“ uvedl zástupce ředitele Wichterlova gymnázia Jan Netolička.

A právě Wichterlovo gymnázium dopadlo loni při hodnocení státních maturit nejlépe v celém Moravskoslezském kraji. V rámci republiky byli patnáctí. Jak dopadnou letos, ukáží až příští měsíce.

Reportáž Drahomíry Račákové a Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Ke státním maturitám usedlo v Olomouckém kraji do lavic více než pět a půl tisíce studentů. Maturanti ze Slovanského gymnázia v Olomouci volili z češtiny v drtivě většině náročnější variantu zkoušky. Studenti i učitelé ale kritizují přebujelou administrativu i některá pravidla státních maturit. „Dovedeme si představit, že by to mohlo být jednodušší,“ říká ředitel Slovanského gymnázia Olomouc Radim Slouka. Stejnou zkoušku z dospělosti skládalo i 110 studentů z olomouckého gymnázia Čajkovského. Přesně ve dvanáct hodin a deset minut dostali studenti na stůl druhou část písemné státní maturity z českého jazyka - zadání slohové práce. Výsledky písemných maturit budou studenti znát v polovině května. Maturitní vysvědčení dostanou nejpozději 15. června.