Kino na hranici zpestřil česko-polský zápas umělecké reprezentace

Cieszyn - Česko-polské dvojměstí Český Těšín a Cieszyn žije filmovým festivalem Na Hranici. Pro letošní, čtrnáctý ročník, připravili organizátoři na několik místech na obou stranách hraniční řeky Olše 115 filmů a také koncerty, výstavy a jiné zajímavosti.

Letos poprvé se organizátoři rozhodli o přesah do sportu. A to historicky prvním fotbalovým utkáním mezi reprezentací polských umělců a českým týmem Amfora.

„Je to proto, že letos máme Euro2012 a Češi a Poláci se potkají v jedné skupině. V souvislosti s tím jsme se rozhodli udělat něco tímto směrem,“ vysvětluje programový ředitel festivalu Maciej Gil.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

Přátelské prvomájové utkání bylo na polské straně a mělo charitativní cíl. Výtěžek pomůže nemocným rakovinou.

„Je to záslužná činnost. Je to v pořádku. My máme prachů dost, tak aspoň pomůžeme,“ říká jeden z týmu české umělecké reprezentace Richard Genzer.

Fotbal zažijí návštěvníci festivalu i na plátně. Ve spciální festivalové sekci Fotbalová horečka uvidí například film Okresní přebor, také Muže z offsidu, Klabzubovu jedenáctku, film Proč a jiné.

„Promítáme filmy o fotbale, ale ještě více o fandění. A nejdůležitější ze všeho je pro mne chuť se tady u Olzy vůbec vzájemně potkávat,“ dodává programový ředitel Gil.

Filmový program je složený z devíti sekci. Základem jsou retrospektivy – Poláka Antoni Krauzeho, Slováka Štefana Uhra a Čecha Zdeňka Svěráka. Velký prostor mají nové filmy, jedna sekce představuje také gangsterky. Šestidenní festival končí ve čtvrtek polským filmem ze sekce Fotbalová horečka Boisko bezdomných.