Polní cesta za evropské peníze vede do nikam

Brno – Nová polní cesta spojuje brněnskou městskou část Tuřany s obcí Sokolnice. Projekt je ale plný paradoxů. Ačkoliv má stezka propojovat dvě obce, po několika kilometrech uprostřed polí najednou končí. Vede totiž jen po hranici katastru Tuřan. Cesta za 14 a půl milionu, postavená za přispění evropských dotací, navíc vede lokalitou, ve které koncept územního plánu počítá se vznikem průmyslové zóny.

„Jsme rádi, že se zvyšuje prostupnost krajiny a lidé mají kam chodit,“ chválila projekt členka občanského sdružení Čisté Tuřany Hana Kašpaříková. Podle ní nejde o vyhozené peníze, navzdory tomu, že podle konceptu územního plánu může okolní pole v budoucnu nahradit průmyslová zóna. „Jsou to zatím jen výhledové plány,“ ujistila Kašpaříková. 

Polní cesty vznikly po pozemkové reformě v roce 1999, kdy byly zakresleny do katastru. O opravě cesty rozhodlo Ministerstvo zemědělství. „O projekt na rekonstrukci bylo požádáno v roce 2006, kdy se vůbec v žádných intencích neuvažovalo, že by tu mohla vzniknout průmyslová zóna,“ popsal místostarosta Tuřan Michal Krátký (nez.). Místostarosta podle svých slov doufá, že na stavbu průmyslové zóny nakonec stejně nedojde. 

Další paradox, totiž že nová cesta po několika kilometrech najednou uprostřed polí končí, místostarosta Krátký připouští. „Cesta nepokračuje z toho důvodu, že v místě končí katastrální území Tuřan,“ potvrdil Krátký. 

Pro projekt má pochopení i urbanista Gabriel Kopáčik, podle něhož je případná výstavba průmyslové zóny běh na dlouhou trať. „Podle platného územního plánu jsou to dnes zemědělské plochy. Trvá řadu let, než se nový územní plán schválí a začne se stavět. I když je vždycky na zvážení, zda ta investice je lukrativní,“ uzavřel Kopáčik.